Közélet

2014.08.29. 17:27

Hidat építenének a fogyatékkal élők

Lépj közelebb címmel az esélyegyenlőség elősegítése céljával első alkalommal rendezett egész napos programot a Kiskunfélegyházi Mozgáskorlátozottak Egyesülete pénteken a város központjában.

Vajda Piroska

Tabuk nélkül a nagyközönség elé tárták életüket, problémáikat a kiskunfélegyházi fogyatékkal élők azért, hogy elfogadásra tanítsák az egészséges társadalmat. Ugyanakkor nem titkolt céljuk volt, hogy elősegítsék saját boldogulásukat ebben akadályokkal teli világban. A szervezők kiállításokkal, filmvetítéssel, akadálypályával, koncertekkel, sport- és táncbemutatókkal hívták fel az érdeklődők figyelmét a fogyatékkal élők mindennapi küzdelmeire. 

– Az esélyegyenlőség mindannyiunk számára fontos érték. Segít elérni azt a célunkat, hogy mindenkinek esélye legyen a munkavállalásra, a karrierre, a jó minőségű szolgáltatásokra, az oktatásra, a szórakozásra, függetlenül attól, hogy nő vagy férfi, egészséges vagy fogyatékossággal él, milyen a származása, vagy anyagi helyzete – fogalmazott az esemény megnyitóján Kapus Krisztán, polgármester. Mint mondta, minden ember különös, egyedi valamiben és természetesen mindegyikünknek vannak kisebb-nagyobb fogyatékosságai is. De, meg kell találnunk a helyünket a világban, és meg kell tanulni elfogadni a hibáinkat, megtalálni a pozitívumot minden napban és minden emberben – fűzte hozzá a városvezető.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az esélyegyenlőségi napon változatos programokkal várták az elfogadásra nyitott félegyháziakat.
[/caption]

– A Lépj közelebb roadshow olyan rendezvénysorozat, melynek célja a fogyatékossággal élő emberek önálló életének, esélyegyenlőségének elősegítése, valamint a társadalmi befogadás és a tolerancia erősítése. A közösségi jellegű program egymás életének örömeivel és nehézségeivel való megismerésén keresztül szeretné a résztvevőket ráébreszteni az egymás elfogadásának fontosságára. Mert az élet nem magánügy. A történet és a benne hordozott üzenetek akkor lehetnek csak hasznosak, ha azokat másokkal is megosztjuk – hangsúlyozta köszöntőjében Salma Ferencné Betty, az esemény főszervezője, a mozgáskorlátozottak egyesületének vezetője. A program a kikapcsolódás mellett szakmai tanácskozásra is alkalmat teremtett, melynek keretében a város vezetői és az érintett civil szervezetek a fogyatékkal élő emberek mindennapi akadályairól tárgyaltak.

Problémáik megoldása ugyanis sokszor csak összehangolás kérdése – nyilatkozta lapunknak Salma Ferencné, aki szerint a civil szervezetek és a szakmabeliek között nincs megfelelő összekötőkapocs, nincs közöttük híd. Jól működő bástyák már vannak, de hiányzik a híd, ami ezeket összeköti. Ha megvalósul a hatékony együttműködés, akkor a civil szervezetek is részt vehetnének a helyi rendeletek, törvények előkészítésében, megalkotásában, a meglévő értékek megóvásában, és a mindennapi élethelyzetek élhetővé tételében – tette hozzá a mozgáskorlátozottak egyesületének vezetője. Végezetül elmondta, a civil kezdeményezésre létrejött szakmai tanácskozás zárásaként egy internetes oldal létrehozásában is megállapodtak, amely érdemben segítheti a szervezetek munkáját, a hatékony és gyors kommunikációt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!