Közélet

2014.08.17. 07:09

Brinkmann doktorék csak táthatnák a szájukat

Négy és fél éves korszak zárul le rövidesen. Várhatóan szeptember végén adják át az új épületet, október a költözés hava, novembertől áll be az új rend a Bajai Szent Rókus Kórházban.

Kubatovics Tamás

Lehet majd alternatív módon szülni és még számos újdonsággal szembesülhetnek a térség betegei. Dr. Tóth Gábor főigazgató-főorvossal beszélgettünk a hárommilliárd forintos beruházásról.

– Két dátum jelent meg a kórházi nagyberuházást hirdető táblán, 2012. szeptember 25., majd 2014. március 29. szerepelt a kivitelezés határidejeként. Mikorra készül el?
– Szeptember végére. Hétfőn a szokásos heti kooperációs értekezleten azt jelentették, hogy gyakorlatilag 96-97 százalékos a készültség. Szépészeti munkák folynak, zömmel festések, javítások. Iszonyatos műszaki tartalma van az épületnek, ezért az átadás-átvétel különböző szakhatóságok feladata, ők csak akkor kezdenek el foglalkozni ezzel, ha sokféle különböző mérést elvégeztek és ellenőrizték például a beépített anyagok igazolásait. Már mérések is zajlanak, ha a szakhatóságok készek, akkor elmegyünk az Országos Tisztiorvosi Hivatalhoz és megkérjük a működési engedélyt. Ennek terveink szerint szeptember végéig meg kell lennie, akkor szeretnénk az ünnepélyes átadásra sor keríteni.

– Ténylegesen mikor kezdik el használni az új épületet?
– Októberben költöznek az osztályok. Úgy szeretnénk, hogy egy osztály egy nap alatt kerül át, ez a tényleges összecsomagolással, majd kicsomagolással kalkulálva egy osztály - egy hét gyakorlatot jelenthet majd. De ez nem öt hétig tartó átköltözést jelent. Föntről lefelé töltjük be az épületet, először a gyerekosztály és szülészet-nőgyógyászat veszi birtokba új helyét. Utóbbi helyén ekkor lesz némi felújítás és oda költözik a krónikus belgyógyászat. Az új épületbe harmadikként a neurológia kerül át, majd a belgyógyászatok és járóbeteg szakrendelés és vele párhuzamosan a patológia. Novemberre rendeződhet a helyzet.

– Van Költözés miatt zárva táblájuk? 
– Mivel 24 órás ellátást biztosítunk 150 ezer - egyes szakmákban 300 ezer - embernek, ezért nem lehet és nem is lesz leállás. Hétvégre tervezzük a  költözéseket. Egyébként jelenleg a takarítás,  a portalanítás az egyik legnagyobb feladat az új épületben. Már a klímarendszerek próbájánál, beszabályozásánál tartunk. Az udvaron pedig a térkövezés, például a parkoló burkolása, valamint a növényültetés ad feladatot.

– Sok hajszálába került?
– Feláldoztam néhányat. (nevet) Viszont rengeteg pozitív élmény ért, a beruházás megvalósulásához nagyon kellett a kórházi dolgozók pozitív hozzáállása, hiszen építkezés közben folyamatosan volt a betegellátás. Azt sem szabad elfeledni, hogy a városban soha senkitől semmilyen formában nem volt hátráltatás. Bevallom, tavaly augusztusban, amikor kiásták az alapot, megrettentem. Egyik este készenlétis voltam és lementem a gödörbe és onnan néztem fölfele. Aztán amikor elkezdték felhúzni az épületet, akkor már lenyűgözött.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hét szint, öt emelet magas épületbe költözik öt kórházi osztály és ambulanciáik
[/caption]

– Minden adatot fejből tud róla?
– Azokat a számokat amik „rám tartoznak" , igen, de az ajtók számát például nem tudnám kapásból megmondani.

– Ön beleszeretett az épületbe. Vagy tévedek?
– Nem tagadom, ez így igaz. Fontos dolgokat tapasztaltam, ezt a beruházást egy bajai és egy kiskunhalasi cég valósítja meg, szemmel láthatóan kicsit maguknak építik, odafigyelnek rá, voltak olyan dolgok, amikre ők hívták fel a figyelmet. Mindenki a tudása legjavát adta bele a kivitelezésbe, amiért köszönet és elismerés jár. Aki erre járt, dicsérte az épületet, a kivitelezést, az épület szépségét is kiemelték. De megilleti a köszönet a kórház valamennyi dolgozóját is, mert voltak bizonytalan időszakok. Ma  már elmondhatom, hogy két sikertelen kivitelezői közbeszerzés után 2012 őszén volt aki már elkeseredett. Én mindig  bíztam az épület megépítésében. Nekem nagyon tetszik, és büszke vagyok arra, hogy egy ekkora város a maga gazdasági potenciáljával képes volt egy ilyen épületet  létrehozni. Az sem mellékes, hogy az épület 3 milliárd forintból épül meg, ha ennek csupán 10 százaléka marad a térségben, akkor is sok pénzről van szó, ami a város gazdaságában jelent meg. Szoktam mondani, hogy minket valahol ott fönt szeretnek és ennek vannak bizonyítékai. Ilyennek gondolom, hogy az építkezés mindössze két napon állt le, egyszer a viharos szél, másik alkalommal pedig a fagy miatt. Ez egy év alatt szinte semmi.

– Eleinte három-, manapság viszont négymilliárdos beruházásként említik ezt a fejlesztést. Milyen eszközök, műszerek érkeznek az intézménybe?
– Kicsit távolabbról kezdeném. Amikor pályázhattunk, jól jött, hogy a korábbi teljesítmény volumen korlát fölött teljesítettünk, azaz olyan feladatokat is elláttunk, amiket már nem finanszírozott a biztosító. Viszont joggal mondhattuk a forgalmi adatok alapján, hogy indokolt az általunk felvázolt nagyságrendű fejlesztés. Városi kórházak közül – tudomásom szerint - senki nem kapott ekkora támogatást, az elnyert 2,9 milliárd forint a megyei kórházakéhoz mérhető összeg lett. Mi egy kicsit eltértünk az általános gyakorlattól és nem 50-50 százakban terveztük az épületre, illetve egyéb kiadásokra szánt keretet. Úgy gondoltuk, a pénz döntő részét az épületre kívánjuk költeni, mert ilyen nagyságú összeget mostanában aligha kaphatunk hasonló célra. Költségvetésünk háromnegyedét az épületre költjük, ezeket a kórtermeket akár 50 év múlva is lehet majd használni.
Az országban talán egyedüliként mondhatjuk el, hogy az egész kórházban az aktív ágyak több mint 90 százaléka önálló fürdőszobás, két-, háromágyas kórteremben lesz. Az új, teljesen klimatizált épületben ezekhez még saját hűtőszekrény - egy részükhöz tévét is - jár. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ide nem franciakulcs kell, mutatja dr. Tóth Gábor
[/caption]

Irigylésre méltó hotelszolgáltatásokat tudunk majd nyújtani, ezek nem kerülnek plusz pénzbe betegeinknek. De az orvosi felszereltség is javulni fog, szeptember elején jön meg például egy korszerű CT, az egynapos sebészeti műtőbe érkeznek új eszközök, újdonság lesz a létrejövő alternatív szülőszoba, ahol fürdőkádban is lehet majd szülni. Az új épületbe kerülnek át a költöző osztályok szakrendelései is.

– Mi változik majd a napi működésben?
– Mivel a környezet determinál, ezért a szép környezetben jobb lesz a munka. Persze a működtetés nagy kihívás lesz, hiszen az eddigi 6 ezer helyett 10 ezer négyzetméteren fogunk dolgozni. Korábban - kis túlzással -  egy fázisceruzával, egy villáskulccsal és egy vödörrel lehetett karbantartani egy épületet, ma már sokszor inkább a laptopra van szükség. Ebben bele kell tanulnunk és szoknunk. Bejönnek többletfunkciók, gondolok itt a stroke intenzívre, ahol 8 szakdolgozóra lesz szükségünk. Nem kell majd esőben, hóban az udvaron áttolni a betegeket egy-egy vizsgálatra, hanem épületen belül kell közlekedni. A betegszállítóknak például nem kell majd kézben felvinni a beteget az első emeletre.

– Többször kijelentette, hogy az ország legjobb kórházává akarja tenni a bajait. Ezt aligha lehet elérni átlagos mutatókkal!
– Ma is így gondolom, bizonyos mutatókban már azok is vagyunk, például az épületeink állapotát nézve. Az orvos létszámunk is ilyen, de a legjobbak közé tartozunk az egy orvosra jutó szakvizsgák számában is, nálunk egy szakorvos átlagosan 1,6 szakvizsgával rendelkezik. Várólistánk nem hosszabb az országos átlagnál, az elvándorlás pedig a városi kórházakban mértnél jobb. Onnan indultunk, hogy egy morálisan szétesőben lévő kórház voltunk. A betegek nem hitték el, hogy képesek vagyunk ellátást biztosítani, a dolgozók a kórház bezárásától tartottak, nem volt az intézménynek jövőképe. Aztán lépésről lépésre jutottunk előre, látszott a haladás. Én édesapámtól azt tanultam, hogy a tisztességes munka hosszútávon mindig meghozza gyümölcsét. Én ebben őszintén hiszek.

– Három kormányzati ciklust érint a bajai építkezés, Bajnai Gordon miniszterelnökként Baján jelentette be az uniós támogatású egészségügyi fejlesztéseket, majd pár hónappal később Szócska Miklós államtitkár jelenlétében írták alá az erről szóló szerződést. Ki fogja átadni az új épületet?
– Nem tudom. Azzal viszont tisztában vagyok, hogy mekkora a jelentősége a beruházásnak, és örülök, hogy ezt tudtuk adni. Ez egy luxusépület. Létrejötte egyfajta elégtétel, mert különböző okokból annyi meg nem érdemelt pofont kapott ez a város! Most viszont az itt élők olyan ellátási szintet kaphatnak, amihez pesti klinikákon közel sincsenek. Büszke vagyok erre az épületre, ami az utódainké is. Egykoron a tévésorozatban Brinkmann doktorék körülményeit nézve táthattuk a szánkat, hogy mik vannak. Pár nap múlva nálunk azoknál jobb körülmények lesznek. Ez lesz Baján a valóság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!