Közélet

2014.08.27. 19:24

A Duna-Tisza köze immár bebarangolható lóháton is

Szinte csak a vállalkozó kedv szab határokat azoknak a lovasoknak, akik be akarják járni a Duna-Tisza közét négylábú kedvenceikkel.

Barta Zsolt

Az elmúlt hónapok során ugyanis magyar és szerb kezdeményezésre négy szervezet, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, a vajdasági Favory Lovas Klub, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány és a Tegyünk Izsákért Egyesület több olyan utat jelölt ki, amelyeket a sportemberek kényelmesen végig lovagolhatnak. A Kecskeméten rendezett Hírös Vágta keretében az izsáki egyesület két vezetője, Sörösné Boldoczki Tímea és Varga István tájékoztatták az érdeklődőket a kezdeményezésről az általuk felállított projektsátorban.

Az elővágta programjának keretében a Favory Lovas Klub lovas karüsszel bemutatásával varázsolt egy kis vajdasági lovaskultúrát a magyar közönségének, majd a lovastúra útvonalakat képviselő lovasok karüsszeljét láthattuk, mellyel egyidőben a ledfalon is kivetítésre került a túraútvonalakat képviselő lovastanyák és szolgáltatásaik.

A magyarországi szervezők a Duna-Tisza közén öt lovastúra-útvonalat alakítottak ki, melynek hossza összesen közel 1000 kilométer. A túraútvonal negyvennégy lovas tanya közreműködésével alakult ki, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez és elfogadták a további együttműködés feltételeit.
Hasonló utakat szerveztek a vajdasági szomszédok is, így az utak egy része a határokon is átível. Sörösné Boldoczki Tímea és Varga István elmondta, hogy a szervezők a lovasok számára összeállítottak Határtalan lovaglás a Duna-Tisza közén címmel egy olyan kiadványt, amely az utakat és a fogadó tanyákat térképmelléklettel bemutatja szolgáltatásaikkal együtt. A sport mellett, egymás történelmét, lovas hagyományait, kulináris kultúráját is megismerhetik az érdeklődők – hangsúlyozták az egyesület vezetői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!