Közélet

2014.07.15. 22:22

Méhzárlat költésrothadás miatt

Részleges városi zárlatot rendelt el a járási főállatorvos Kecskeméten, miután egy szarkási tanyán tartott méhállományban nyúlós költésrothadást állapítottak meg.

Hraskó István

A fiatal álcák pusztulását okozó betegség – mint azt dr. Drozdik Ferenctől, a megyei kormányhivatal állategészségügyi igazgatóságának vezetőjétől, megyei főállatorvostól megtudtuk – Kecskeméten utoljára 2011-ben fordult elő, de a járás valamint a megye egyik-másik településén majdnem minden évben felbukkan. Más állatfajra, illetve emberre nem veszélyes.

A méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló minisztériumi rendelet alapján a beteg méhcsaládokat – a járási főállatorvos határozata alapján, állami kártalanítás mellett – ki kell irtani. A Kecskemét-Szarkás 25. alatti telephely esetében 18 méhcsalád elpusztítására volt szükség (összehasonlításképp: a megye területén több mint 100 ezer méhcsaládot tartanak a méhészek).

– A nyúlós költésrothadás miatt kiirtott méhcsaládok leölt méheit, fiasításos és mézes lépeit, a virágport és a kaptár belső tartozékait, valamint a kaptáron kívül tárolt lépeket a kerettel együtt a leölést követő tizenkét órán belül el kell égetni, a maradványokat pedig el kell ásni úgy, hogy azokat legalább 50 centiméter vastag földréteg fedje. A leölés és az elégetés közötti időszakban a méhkaptárakat el kell zárni, vagy le kell takarni oly módon, hogy méhek ne férjenek hozzá. Az égetésnél és az elföldelésnél a környezetvédelmi és tűzrendészeti előírásokat be kell tartani. A megsemmisített tárgyakért állami kártalanítás jár. Az intézkedések során meg nem semmisített eszközöket, tárgyakat hatósági felügyelet mellett alkalmas módszerrel fertőtleníteni kell. A méhbetegség megállapítását követően – a helyi zárlat alá vont fertőzött méhészet körül legalább 5 kilométeres sugarú kör által határolt területre – a járási főállatorvos községi zárlatot köteles elrendelni – sorolta fel Drozdik Ferenc a méhbetegség esetén előírt intézkedéseket. Hozzátette: a zárlat alatt álló területen vannak még további méhállományok, ezek szűrővizsgálatát hatósági állatorvos és méhegészségügyi felelős végzi.

Spórával terjed a fiatal méhekre veszélyes betegség

– A nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás a méhészetek fedett fiasításainak betegsége. Kórokozója: Paenibacillus larvae, amelynek spórái nagyon ellenállóak, élettartamuk több évtized. A lép egyetlen elhalt és beszáradt álca maradványa, a ,,pörk'''' 2,5 milliárd spórát tartalmaz. Ez a fertőző betegség csupán a fiatal álcákat érinti, de rájuk nézve igen veszélyes – magyarázta dr. Drozdik Ferenc. Mint tőle megtudtuk: a fertőzött sejtek tisztítása során a méhek az egész rajban elterjesztik a spórákat.

– A betegség spórákkal, leginkább a mézben lévő spórákkal terjed, de leírtak már a szakirodalomban spórával szennyezett virágporral és itatóról történő fertőződést is. Fontos hangsúlyozni, hogy csak megfelelő mennyiségben és csak bizonyos korú méheket tud megbetegíteni a baktériumspóra. A kifejlett méheket nem, csak a megfelelő korú fiatal álcákat. Az ő emésztőcsövükben a spórák a számukra kedvező körülmények között kicsíráznak, és vegetatív alakká alakulnak át. Ezek szaporodnak el az álca testében és a termelt méreganyagokkal együtt annak halálát okozzák – mondta el a megyei főállatorvos.

Hraskó István A betegség miatt kiirtott méhcsaládokért állami kártalanítás jár -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!