Közélet

2014.07.09. 15:08

Klímabiztonsági központ jöhet létre a volt rendelőintézetben?

Kárpát-medencei Környezet és Klímabiztonsági Központ létrehozását tervezi Kiskunfélegyházán az évek óta üresen álló egykori rendelőintézet épületében a Közép-Európa Klub. Az elképzelést a helyi képviselő-testület is támogatta.

Vajda Piroska

A kezdeményezés fontosságát napjaink szélsőséges időjárása, a globális klímaváltozás különösen indokolja – tudtuk meg Kelemen József ötletgazdától. A Közép-Európa Klub elnöke elmondta, a központ kutatási, oktatási és ismeretterjesztési feladatokat látna el. Megvalósításának ötlete már évekkel ezelőtt megfogalmazódott, a forrást azonban eddig nem sikerült előteremteni.

A klub elnöke abban bízik, hogy 2014-2020 között megvalósuló uniós finanszírozású programok egyike lehet a Kárpát-medencei Környezet- és Klímabiztonsági Központ létrehozása, melynek tervét egyébként számos tudományos konferencia előzte meg. Ezek kiemelten a Kárpát-medence mint természeti és földrajzi egység környezetvédelmi és klímabiztonsági kérdéseivel foglalkoztak. A konferenciák hívták életre a Közép-Európa Klubot is, ami 120 alapító taggal 1996-ban alakult meg Félegyházán. Célul tűzte, hogy a nemzetek közötti nyitott párbeszédre és szolidáris együttműködésre épülő munkával közösen keresik a válaszokat a jövő kihívásaira, és segítik a döntéshozókat. Kelemen József szerint, az elmúlt tizenöt év során rendezett nemzetközi tudományos konferenciák révén Kiskunfélegyháza Közép-Európa egyik jelentős szellemi műhelyévé vált. Ennek eredményeire alapozva javasolta és kezdeményezte a félegyházi központ létrehozását. Tanulmány terveit B. Tóth János építész készítette.

Az ötszintes épületben helyet kapna egy konferenciaterem, könyv- és dokumentumtár, dokumentumfilm-stúdió, előadótermek, társalgó, a legfelső emelten pedig szállások lennének. A központban integrálódnának azok a kutatási eredmények, melyek alapján megkezdődhetne a Kárpát-medence klímavédelmi stratégiájának kidolgozása. A Közép-Európa Klub elnöke kiemelte, a hazai és nemzetközi tudományos vizsgálatok alapján valószínűsíthető, hogy a 21. század egyik legnagyobb kihívását jelentő globális éghajlatváltozásnak jelentős környezeti és gazdasági következményei lesznek a Kárpát-medencében is. A következő évtizedekben várhatóan komoly kihívások elé állítja a világ, s benne a Kárpát-medence államait, amelyekre csak megfelelő stratégia elkészítésével lehet kellően felkészülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!