Közélet

2014.07.21. 12:41

Kevesebb lesz az ovis

Egyszerre jó és rossz is a hír: jelenleg van elegendő óvodai férőhely Kecskeméten, viszont ez az intézményi bővítések és az egyházi ovik elindulása mellett annak is köszönhető, hogy csökken a gyermeklétszám.

Hraskó István

2012-ben még 1343, tavaly 1159, idén pedig már csak 954 gyermeket írattak be szüleik a kecskeméti önkormányzati fenntartású óvodákba. A három adat alapján az óvodás korúak létszámának drámaian nagy mértékű csökkenésére következtethetnénk. Ugyanakkor árnyalja a képet, hogy egyre több család nem városi, hanem egyházi intézménybe adja gyermekét. Tavaly szeptemberben adták át a reformátusok három csoportszobás intézményét az Erkel Ferenc utcában, szeptembertől pedig a piaristák óvodája is megnyílik a Czollner téren, ugyancsak három csoporttal, várhatóan 75 gyermekkel. Azaz a bevezetőben említett változás az egyházi ovik népszerűségének is köszönhető, de emellett sajnos a közismert hazai demográfiai trend, a születések számának süllyedése is közrejátszik, amely úgy tűnik, Kecskeméten is érvényesül.

Ami viszont örvendetes, hogy a korábbi években tapasztalt óvodai férőhelyhiány mostanra megszűnt. És nemcsak azért, mert az önkormányzat idén is élt a csoportlétszámok 20 százalékkal való megemelésének törvényi lehetőségével, hanem mert időközben jóhány óvodát bővítettek. A volt Vörösmarty iskola fokozatosan óvodai funkciót kapott. 2010-ben három, 2011-ben és 2012-ben pedig kettő-kettő csoportszobát alakítottak ki az azóta megszűnt iskola épületében, a Szivárvány óvodában. Javában zajlik a Hosszú utcai óvoda bővítése, ott szeptemberben az eddigi 8 helyett már 9 csoport lesz, 2 helyett 3 kiscsoport fog indulni. Nemrég pedig Kadafalván is bővült az óvoda, itt is lesz egy plusz csoport. Mindez azt eredményezte, hogy míg 2012-ben 125 gyermeket kellett végleg elutasítani az óvodai beiratkozási procedúra végén, idén minden gyermeknek jut hely.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Szivárvány óvodát a férőhelyhiány enyhítése miatt alakították ki a régi Vörösmarty iskolában
[/caption]

Mák Kornél alpolgármestertől megtudtuk: a város fenntartásában működő öt óvodai integrációban, 31 feladat-ellátási helyen, 129 óvodai csoportban 3253 férőhely van a 2014/15-ös nevelési évre (ebbe természetesen a már oviban lévő gyermekek is beszámítandók). 338 tanköteles gyermek marad még óvodában, 919 megy szeptembertől iskolába. A felvehető gyerekek száma 1094 volt, azaz ehhez képest is kevés a beíratott 954 csemete.

Az áprilisi beiratkozást követően az esetleges elutasítások miatt a szülők érdeksérelemre hivatkozva kérelemmel fordulhattak a jegyzőhöz. Mint az alpolgármestertől megtudtuk, csak 42 család nyújtott be fellebbezést amiatt, hogy gyermeke felvételét elutasították (2013-ban 300 fellebbezés volt).
– Az elutasítások oka az volt, hogy az óvodavezető nem arra a feladat-ellátási helyre tudta felvenni a gyermeket, amelyikre a szülő szerette volna, vagy a gyermek még nem töltötte be a 3. életévét. A jogszabályi előírások értelmében nem vehető fel óvodába a három évesnél kisebb gyermek. A jegyzői határozatok alapján minden gyermek óvodai elhelyezése biztosított, aki az önkormányzat által fenntartott óvodák valamelyikében kíván részt venni az óvodai nevelésben – nyilatkozta Mák Kornél. Hozzátette: a népesség-nyilvántartó adatai alapján várható volt, hogy minden gyermek számára jut óvodai férőhely. Gondot jelent azonban a területi eloszlás kiegyensúlyozatlansága, azaz hogy egyes óvodákban túljelentkezés mutatkozott, más óvodákban pedig szabad férőhelyek maradtak. Konkrétan az Árpádvárosi oviban és Kálmán Lajos Óvoda hetényegyházi egységében. Az alpolgármester ezért azt javasolja, hogy aki még férőhelyet keres gyermekének a szeptembertől induló nevelési évre, az kérjen segítséget és tájékoztatást a polgármesteri hivatal intézményi osztályán.

Fontos tudni, hogy óvodába a nevelési év folyamán is be lehet iratkozni. Amikor a gyermek betölti 3. életévét, az óvodavezető dönt a gyermek felvételéről a férőhelyektől függően.

Jövőre egyébként biztos újra megugrik az óvodába beíratott gyerekek száma. 2015. szeptember 1-jétől ugyanis hatályba lép a nemzeti köznevelési törvény rendelkezése, miszerint minden gyermeket fel kell venni óvodába a nevelési év kezdetétől, aki az adott évben augusztus 31-ig betölti harmadik életévét.

Két csoport megszűnt, de az ovik megmaradnak

A Jász utcai óvodában és az Izsáki úti óvodában az alacsony számú jelentkezés miatt egy-egy óvodai csoporttal kevesebb indul. Mák Kornél kijelentette: ennek ugyanakkor nem következménye a feladat-ellátási hely megszűnése. A csoportszám csökkenése miatt két-két óvónő és egy-egy dajka feladata megszűnt, de az ő továbbfoglalkoztatásukat az intézményen belül nyugdíjba vonulás, illetve szerződéses jogviszony megszűnése következtében meg tudták oldani a vezetők – mondta el az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!