Közélet

2014.07.21. 08:47

Jubiláltak a lánglovagok

Hangos szirénaszó ébresztette a szabadszállásiakat július 12-én, szombaton. Nem tűzesethez vonultak a tűzoltók, hanem felvonultak, így emlékezve arra, hogy 115 évvel ezelőtt alakult meg a város első önkéntes tűzoltó egyesülete.

Popovics Zsuzsanna

A jubileum kapcsán ünnepséget tartottak a helyi tűzoltó laktanya előtt. Köszöntötte a megjelenteket dr. Báldy Zoltán polgármester,
egyben a Szabadszállás Önkormányzati Tűzoltóság elnöke. Elmondta, hogy a tűzoltókat jól összeszokott közösségként ismerte meg, majd ünnepélyesen átadta azt a helyiséget, amiben berendezték a helyi lánglovagok múltját és jelenét bemutató kiállítást.

A szabadszállási tűzoltóság idén napelemes rendszerrel gazdagodott. Harminc napelemes panelt építettek a parancsnokság tetőzetére, hogy villamosenergiát termeljenek és fedezzék a tűzoltóság áramszükségletét. Báldy Zoltán csapatzászlót adományozott a Szabadszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, amit id. Kozma Sándor önk. tű. ezredes, a tűzoltó egyesület parancsnoka vett át. A zászlóra szalagot kötött Farkas Zoltán nyá. mk. alezredes elnök (a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub nevében), valamint a katasztrófavédelem részéről Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte, hogy a katasztrófavédelem számít a tűzoltó egyesületekre, továbbá, hogy a nagy múlttal rendelkező szabadszállási egyesület élete és a település védelmében végzett munkája az idők során szerves része lett a település mindennapjainak, mellyel méltán kivívta a lakosok bizalmát. Az igazgatója tartós használatra átadott egy Csepel Metz típusú gépjárműfecskendőt a szabadszállási önkormányzati tűzoltóknak. Az új szert maguk a tűzoltók újították fel, és hozták újra vonulóképes állapotba.

Kristóf András, az önkormányzati tűzoltóág parancsnoka megköszönte az alapító tagoknak, a korábbi parancsnokoknak, hogy megteremtették azokat az alapokat, amikre követőik tovább építkezhetnek. Megköszönte továbbá Szabadszállás, Kunadacs, Újsolt, Soltszentimre települések támogatását, a tagok munkáját, a pártoló tagok segítségét, a szponzorok felajánlásait. Elismerését fejezte ki a tűzoltóság dolgozóinak, akik munkájuk mellett közel hét hónapig dolgoztak a fecskendő javításán, majd a laktanya és a kiállító terem felújításán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!