Közélet

2014.07.13. 12:53

Hosszú az út a hajókkal a tóig

A szabadidőközpontban három éve írásbeli engedély nélkül lerakott, kajakok, kenuk tárolására szolgáló nagykonténerének elszállítására kényszerült a Kecskeméti Vízisport Klub. A versenyzők edzésfeltételei így nagyon megnehezültek.

Hraskó István

Az előzmények egészen 2010-be nyúlnak vissza. A Bajai Vízisport Klub szervezésében akkor három nap alatt közel ezer, a kecskeméti Csiperó fesztiválra érkező gyermek próbálhatta ki a sárkányhajózást a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. Hoffmann Mónika, az egyesület elnöke lapunknak elmondta: sokan érdeklődtek náluk a folytatásról, jelezve, hogy lenne igény Kecskeméten is a kajakozásra, kenuzásra, sárkányhajózásra. Ezen felbuzdulva úgy döntöttek, hogy megalapítják a Kecskeméti Vízisport Klubot, ami még ugyanabban az évben meg is történt. Adódott persze a kérdés, hogy miként oldják meg például a kajakok, kenuk, lapátok, súlyzók és egyéb felszerelések tárolását valamint az öltözködést a záportározó mellett.

Hoffmann Mónika – aki egyben a kecskeméti klub elnöke is lett – kijelentette: 2011-ben Jánosi  Istvántól, a szabadidőközpontot kezelő Hírös Sport Nonprofit Kft. akkori ügyvezető igazgatójától szóbeli engedélyt kaptak 13,5 méter hosszú, 2 méter széles konténerük elhelyezésére, amelyet ők a cég által kijelölt ponton raktak le. Egészen csütörtökig ott is volt, az erdő szélén, közvetlenül a fák mellett. Mellette egy másik, kisebb konténer volt az öltöző. A kiépített teleptől alig ötven méterre van a dokk, azaz innen könnyedén le lehetett cipelni a hajókat a vízhez.

A klub szépen fejlődött, ahogy azt az elnöktől megtudtuk, mára negyven gyermek és harminc felnőtt sportolójuk van, a kölyök korosztályban egy kajakosuk a válogatottba is bekerült. Idén június elején viszont kezdődtek a problémák. A Hírös Sport Nonprofit Kft.-t képviselő ügyvédi iroda levélben tájékoztatta őket, hogy a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatósága „észlelte” a körzeti erdőterv rendezés során a „tájképbe nem illeszkedő” konténert. A levélből az derül ki, hogy a szakhatóság bírság terhe mellett felszólította a Hírös Sportot a konténer eltávolítására. A kilátásba helyezett bírság elkerülése érdekében az üzemeltető cég pedig a klubot nógatta erre, mondván: ha június 15-ig nem viszik el a nagy fémdobozt, akkor a Hírös Sport az elszállításról az egyesület költségén fog gondoskodni.

Hoffmann Mónika kijelentette: eddig senkinek nem volt baja a konténerükkel, ezért furcsának találja, hogy három év után egyszercsak kiderítették, hogy rossz helyen van, noha nem ők találták ki, hogy a fák mellé kerüljön. A klubelnök megmutatta azt a levelét is, amelyben kérte a Hírös Sportot, hogy nyilatkozzanak, esetlegesen hol helyezhetnék el a konténert – Hoffmann Mónika szerint erre a kérdésükre nem kaptak semmilyen választ.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kérdéses, a jövőben lehet-e majd kajakokat, kenukat látni a záportározó tavon
[/caption]

Az egyesület egyébként korábban már próbált más úton is tartós megoldást találni a hajók őrzésére, öltözködésre, összejövetelek megszervezésére. Egy építészeti stúdió elkészítette számukra egy csónakház vázlatterveit, ez az épület szintén a víz mellett helyezkedne el, nagyjából ott, ahol a konténer is volt. Tavaly júniusi ülésén a kecskeméti képviselő-testület – a klub terveit támogatva – módosította is a város településrendezési tervét, erdő övezetből 4500 négyzetmétert átsoroltak különleges sportolási célú területnek. Csakhogy ettől még a csónakház megépítéséhez szükséges közel 340 millió forint továbbra is hiányzik... Az egyesület keresi a pályázati forrásokat, de eddig nem találtak. Most, hogy felszólították őket a konténer elszállítására, egy nyilatkozatot is kértek a Hírös Sport Nonprofit Kft.-től mint a terület kezelőjétől, ez az elnök szerint ahhoz az engedélyezési eljáráshoz lenne szükséges, amelyet az erdő termelésből való kivonása érdekében szeretnének kezdeményezni. Nyilatkozatot nem kaptak, a Hírös Sport válaszában a csónakház beruházásáról szól önkormányzati határozat kivonatát és sorszámát kérte. Hoffmann Mónika felháborodva kérdezi: az önkormányzati cégnél nem tudnak a közgyűlési döntésről?

Zámbori Péter, a Hírös Sport Nonprofit Kft. – 2012 szeptemberében kinevezett – ügyvezető igazgatója lapunknak úgy nyilatkozott: az erdészeti igazgatóság munkatársa az erdőtervi tárgyaláson szóban jelezte kollégájának, hogy a konténerrel megvalósul az erdő engedély nélküli igénybevétele, ilyenkor pedig az erdészeti hatóság bírság kiszabása mellett kötelezi az igénybevevőt az eredeti állapot helyreállítására (az erdővédelmi bírság mértéke 13,5 millió forint hektáronként). Zámbori Péter szerint a hatóság tulajdonképpen toleráns volt, hogy nem egyből a büntetéssel kezdték.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kamionon vitették el a konténert a kajakosok
[/caption]

– Nekünk egy volt a lényeges, hogy se minket, se a klubot ne büntessék. Nem tehettünk mást, a bírság elkerülése érdekében felszólítottuk a klubot, hogy szállítsák el a konténert, de nem történt semmi – mondta el még szerdán Zámbori Péter. Hozzátette: nemcsak az engedély nélküli konténerrel volt baj, hanem a környékén tapasztalt fakivágásokkal, a fák között kitaposott ösvényekkel, a sok széthagyott szeméttel. Az ügyvezető szerint felháborítóan nézett ki a környék, a szemetelés miatt egyszer – 2012 decemberében – már figyelmeztették is a klubot. Akkor kicsit javult a helyzet.

Megkérdeztük a Hírös Sport ügyvezetőjét, vajon máshol szabályosan elhelyezhető lenne-e a zöld környezetben valóban csúf látványt nyújtó konténer. Ő az erdészeti igazgatóságtól kapott tájékoztatásra hivatkozva nemmel válaszolt, megemlítve: az út mellett is csak tájba illő építmény emelhető. Zámbori Péter azt is elmondta: a csónakházról valóban nem tudtak, az önkormányzattól kapták meg végül a tervet, de szerinte közel sem biztos, hogy az megvalósítható.

Megkerestük a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságát, itt azt a tájékoztatást kaptuk, hogy „az erdőtörvény hatálya alá tartozó, a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban található erdőterületeket érintően, jelenleg nincs folyamatban lévő hatósági eljárás”. Ebből is arra lehet következtetni, hogy a hatóság csak szóban figyelmeztette a Hírös Sportot a konténer miatt, amikor tudomást szereztek annak helyéről.

Hoffmann Mónika a Hírös Sport ügyvezetőjének szavaira úgy reagált: soha nem szemeteltek, csupán egy vasárnapi versenyük után hagyták a hulladékot – zsákban összeszedve – a konténer mellett, de másnap el is vitték.

Végül a klub úgy döntött: elszállíttatják a konténereket. Pénteken egy daru teherautóra emelte őket és elvitte Bajára. Hoffmann Mónika szerint így viszont ellehetetlenül a működésük. Amit nem is nehéz megérteni, hiszen mostantól a hajókat kénytelenek nap mint nap – amikor edzésük van – utánfutóval beszállítani a szabadidőközponthoz. A bejutáshoz fel kell hívniuk a portát, és az is értékes időt visz el edzésidejükből, amíg a biztonsági személyzet munkatársa odabiciklizik kinyitni nekik a kaput. Utána még le is kell oldozniuk és pakolniuk a hajókat az utánfutóról, majd edzés végén vissza. Emellett a zárt kapu vész esetén a mentőautó gyors bejutását is akadályozza.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Most nincs hol tárolni a Kecskeméti Vízisport Klub versenyzőinek hajóit
[/caption]

– Egyelőre nem adjuk fel, annál is inkább, mert két hét múlva magyar bajnokság, amelyen 25 gyermekversenyzőnk is indul, nekik folytatniuk kell a felkészülést. Szerencsére az egyik szülő felajánlotta, hogy a hajókat tárolhatjuk az udvarán, onnan szállítjuk őket utánfutóval, szintén a szülők segítségévek. De ez nonszensz, így a világon sehol nem működik kajak-kenu klub. Aki ismeri ezt a sportágat, tudja, hogy rövid a szezon, minden időt ki kellene használni a felkészülésre, mi pedig most a furikázással bajlódhatunk – mondta Hoffmann Mónika, hozzátéve: a gyerekek a héten kétségbeesetten kérdezgették: ezután nem tudnak majd kajakozni? Az elnök nem bizakodó. Szerinte ha nem lesz pozitív változás az ügyben, a klub kénytelen lesz beszüntetni tevékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!