Közélet

2014.07.19. 19:37

Baja testvértelepülése is csatlakozhat a szövetséghez

Erdőszentgyörgy polgármestere egyetért az Egészséges Városok Szövetségének céljaival. Szívesen csatlakoznának, ha erre lehetőséget kapnak. Minderről a napokban tárgyalt Csibi Attila Zoltán a szövetség bajai koordinátorával, dr. Zöld László Csabánéval a bajai polgármesteri hivatalban.

Rab Rita

– Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége hatodik ötéves ciklusát kezdte az idén. A mozgalom a kezdetektől fogva ötéves megvalósulási fázisokban határozta meg prioritásait. A most kezdődött ciklus fontos feladatának a határon túli magyarlakta települések csatlakozását tekinti. Ennek megfelelően történt meg az alapszabály módosítása is. A szövetség a nevét is megváltoztatta, hogy kifejezze új szerepét: Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége. A szövetség következő közgyűlését Baján tartja az ősz folyamán, ahol döntenek az addig beérkezett tagfelvételi kérelmekről.
– Ez a mostani találkozó már az őszi szimpózium előkészítésének jegyében zajlik – mondja dr. Zöld László Csabáné koordinátor, önkormányzati képviselő.

– Hány tagja van a szövetségnek jelenleg?
– A szövetségnek 2014-ben 18 tagvárosa van. Emlékeztetőül: a szövetség 1992-ben alakult 10 tagvárossal. Mára tehát csaknem a kétszeresére bővült.

– Említette, hogy valamennyi ötéves ciklus más-más prioritást jelöl. Melyek a 2014-es év feladatai?
– Az önkormányzati egészségfejlesztési tervezés az egészséghatás vizsgálat egészségszűrő módszerével, a részvételen alapuló kormányzati politika az egészség érdekében, továbbá egészséges életmód programok a különböző színtereken, illetve egészségműveltség–információátadás a különböző korcsoportok részére.

– Novemberben Baján tartják a szimpóziumot. Miért nagy jelentőségű ez az esemény Baja számára?
– A rendezvényen valamennyi tagváros képviselteti magát. De e mellett részt vesznek a hazai egészségpolitika neves képviselői is. A rendezvény biztosítja a résztvevőknek a tagvárosok közötti közvetlen tapasztalatcserét, a helyi projektek értékelését. Baja is két előadással készül. Bemutatjuk a szelektív hulladékgyűjtés rendszerét és a hulladékgazdálkodás korszerű módját, illetve egy helyi oktatási intézményben, a Szent László Általános iskolában öt éve futó egészségfejlesztő családi-iskolai programunkat, a Hozd a formád Szent László! címmel.

Csibi Attila Zoltán, az erdélyi Erdőszentgyörgy polgármestere így vélekedett:
– Megismerve az Egészséges Városok Szövetségének alapszabályát, számomra nagyon kedvező lehetőségnek tűnik a csatlakozás. Az előbb látott bemutató a helyi iskolában zajló egészségmegőrző prevenciós programról, világossá tette számomra, hogy nemcsak egészségfejlesztésről szól a program, hanem közösségépítésről is. Odahaza számunkra a közösség építése, annak megtartó ereje a mindennapok során óriási jelentőségű. Most hazautazom és egyeztetek kiváló munkatársaimmal annak érdekében, hogy felkészüljünk a novemberi eseményekre. Részint mi is bemutatjuk a nálunk megvalósuló projektet, illetve előkészítem a feltételeket a csatlakozásra. És novemberben mi is osztozhatunk Baja város sikerében – mondotta Csibi Attila Zoltán.

Rab Rita -->

Címkék#Egyéb#Baja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!