Közélet

2014.05.15. 17:05

Hat jelölt duplán fizethet

A megyei országgyűlési képviselőjelöltek közül hatan nem számoltak el a kampányra kapott 1 millió forintos támogatással.

Hraskó István

Az indulók zöménél hiánypótlásra is szükség volt. Bács-Kiskunban a 38 érintett egyéni országgyűlési képviselőjelölt közül 32 nyújtotta be elszámolását 1 milliós támogatásáról a rendelkezésére álló határidőn – az egyéni választókerületi eredményének jogerőre emelkedését, április 15-ét követő 15 napon – belül, azaz április 30-ig. Hat fő viszont ezt nem tette meg, és a határidő elmulasztása miatt eddig igazolási kérelmet sem terjesztett elő.
– Őket a jogszabály alapján határozatban a támogatás kétszeresének befizetésére kellett kötelezni – mondta el lapunknak Fehérné dr. Holozsai Nóra, a Magyar Államkincstár (MÁK) megyei igazgatója.

Azt nem tudtuk meg, ki a szóban forgó hat jelölt. Azt viszont igen, hogy további 21 induló esetében a hiánypótlásról hozott végzést a MÁK megyei igazgatósága. Egy jelöltnél – aki választókerületében megszerezte az érvényes szavazatok legalább két százalékát – az ellenőrzést követően elfogadták az elszámolást, egy másikat viszont, noha nem volt probléma az elszámolásával, a támogatás visszafizetésére köteleztek, mert nem lépte át a 2 százalékos küszöböt. 9 aspiránsnál még jelenleg is folyamatban van a tételes ellenőrzés. A Kincsár ezt a benyújtástól számított 20 napon belül köteles lefolytatni, az ügyintézési határidőbe nem számít be a hiánypótlási felhívástól annak teljesítéséig terjedő idő – tette hozzá Fehérné dr. Holozsai Nóra.

Mint azt korábban megírtuk, Bács-Kiskunban megyében a 86 jelöltből 28-an lemondtak pártjuk javára a támogatásról, 17-en pedig egyáltalán nem kötöttek megállapodást a MÁK-kal, tehát ők sem egyéni, sem pártszinten nem költöttek kampányukra. Az államkincstár megyei igazgatóságával 41-en szerződtek, ők azok, akik nem adták tovább pártjuknak az 1 millió forintot. Közülük 16-an érték el a küszöböt, és majdnem teljesen igénybe is vették a támogatást. 22 képviselőjelölt részben vagy egészben szintén hozzányúlt a pénzhez, de nekik – mivel 2 százalék alatt maradtak – az elköltött összeget vissza kell fizetniük. Ez a 38 jelölt összesen 35,2 millió forintért kampányolt. Végül a 41-ből három további kandidáló szintén nem élt a törvényileg biztosított kerettel. Az 1 millió forintos támogatással – akár a 2 százalékos küszöb fölé került egy jelölt, akár nem – minden jelöltnek el kellett számolnia a MÁK-nak (ha lemondott pártja javára, akkor a pártjáé a feladat).

Ha az érintett jelöltek nem rendezik tartozásukat, a Magyar Államkincstár végső esetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak adja át ezeket, amely adó módjára hajtja majd be a követeléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!