Közélet

2014.05.06. 17:41

Egyesület a hátsági vízért

Tegnap a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében megalapították a Duna-Tisza Közi Hátság Vízpótlásáért Egyesületet.

Zsámbóki Dóra

A Duna-Tisza Közi Hátság vízmegtartása és vízpótlása már hosszú évek óta napirenden lévő és megoldásra váró probléma, amely az itt élő emberek és a gazdaság számára egyre sürgetőbb feladattá vált. Intézkedések hiányában a terület a következő évtizedekben nem csak gazdálkodásra, de az élet fenntartására is alkalmatlanná válhat. Ezt a problémát szeretnék megoldani a kedden megalapított Duna-Tisza Közi Hátság Vízpótlásáért Egyesület munkájának segítségével. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezése mellé megyei önkormányzatok, intézmények, vízmű vállalatok, nagyvállalatok, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun, Csongrád, Pest megyei és Fővárosi szervezetei, illetve ugyanezen megyék kereskedelmi és iparkamarái, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok megye kereskedelmi és iparkamarája is csatlakozott. Az alapító ülés részvevőinek egyhangú szavazata alapján az egyesület elnöki tisztségét dr. Szabó József, a Fornetti Kft. ügyvezető igazgatója, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke látja el.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az egyesület elnöki tisztségét dr. Szabó József (jobbra) tölti be
[/caption]

Mint azt dr. Szabó József elmondta: az egyesület alapvetően két témakörrel fog foglalkozni. Az egyik a Duna-Tisza közi térség vízpótlásának a problematikája, illetve ezzel párhuzamosan a klímaváltozás hatásainak a kiküszöbölésére, semlegesítésére is nagy hangsúlyt fognak fektetni. – Feltett szándékunk, célunk, hogy hallva az itt élő emberek, az itt lévő vállalkozások szavát, hangsúlyozva érdekeiket, megpróbáljuk a kormányzati, illetve a szakmai, döntéshivatali mechanizmusokat befolyásolni annak érdekében, hogy a Duna-Tisza közén ez az évtizedek óta megfigyelhető áldatlan állapot megszűnjön és talán visszafordíthatóvá váljon – fogalmazott dr. Szabó József, aki az egyesület céljai közé sorolta a környezettudatos, különösen a víztakarékos közgondolkodás kialakítását, a felnövekvő generációk ez irányú elkötelezettségének kialakítását, fejlesztését, valamint a környezeti terhelést minimalizáló, továbbá a modern vízgazdálkodási elveknek megfelelő mezőgazdasági és ipari kultúrák elterjedésének segítését is.

– Az egyesülettel nem arra vállalkozunk, hogy tudományos szakkérdésekben állást foglaljunk, a feladatunk hogy folyamatosan verjük a harci dobot, hogy folyamatosan kérdezzünk azoktól, akiknek dolga, hogy ezzel a problémával foglalkozzanak – fogalmazott dr. Szabó József. A Duna-Tisza Közi Hátság Vízpótlásáért Egyesület az alapító tagok tudását, tekintélyét, tapasztalatait kívánja felhasználni céljainak elérése érdekében, és nem az alapítók pénzügyi eszközeiből akarja a tevékenységét folytatni – hangzott el az alapítást követő sajtótájékoztatón.

Duna-Tisza Közi Hátság Vízpótlásáért Egyesület alapító tagjai: 

Agrogeo Kft.
Bács-Kiskun Megyei Iparszövetség
Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
BÁCSVÍZ Zrt.
Bács-Zöldért Zrt.
Bugaci Aranykalász Zrt.
Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
ÉKISZ Kft.
Fornetti Kft.
Frittmann Testvérek Kft.
Integrál Zrt.
Integrál-Group Kft.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata
KEFAG Zrt.
Kész Építő Zrt.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata
Kiskunfélegyházi Malom Kft.
Kiskunhalas Város Önkormányzata
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Szempont Consulting Kft.
Tiszakécske Város Önkormányzata
Univer-Product Zrt.
VOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!