Közélet

2014.04.17. 17:39

Szaktudás, rugalmasság

Az ország számos részéről érkeztek cégek a Kecskeméti Főiskola idei állásbörzéjére. Leendő munkavállalóikat keresték.

Popovics Zsuzsanna

Negyvenhat standon közel ötven cég képviselői fogadták az állás, illetve a gyakornoki hely iránt érdeklődő főiskolai hallgatókat szerdán, a Kecskeméti Főiskola GAMF karának Törös Olga Sportcsarnokában. A kiállítók közül 21 érkezett a Dél-alföldi területről, a többiek az ország számos szegletéből, például Esztergomból, Veszprémből, Pécsről, Jászberényből, Orosházáról, Debrecenből, Nyíregyházáról, Mosonmagyaróvárról.

– A számadatok jól jelzik, hogy a Kecskeméti Főiskolának erős a regionális beágyazottsága. De egészen távoli cégek és érdeklődnek hallgatóink iránt, igazolva, hogy intézményünkben komoly és megalapozott a szakemberképzés – mutatott rá Szabó Antal, a börzét megszervező Hallgatói Szolgáltató Központ igazgatója. – A kiállítók közel kétszáz pozícióra több mint 1300 főt keresnek. A börze súlyát az is jelzi, hogy a jelenlévő partnereink összesen közel 60 ezer embert foglalkoztatnak.

A multicégek mellett egyéni vállalkozók, kisvállalatok is jelen voltak az állásbörzén. Továbbá hat olyan nagy cég, amelyek a duális képzésben partnerei a Kecskeméti Főiskolának. Természetesen a műszaki terület volt a legerősebb, de kínáltak állást projektmenedzser, logisztikus, pénzügyes, személyzetis, minőségellenőr pozíciókba is. A börze ingyenes kiadványában minden kiállító bemutatkozott, megjelölve, milyen munkakörben keres munkavállalókat, milyen gyakornoki programot hirdet, a vonatkozó elvárásokkal és lehetőségekkel. Az ezer brosúrából alig maradt a nap végére, ami mutatja, hogy a KEFO hallgatói szép számban megjelentek a börzén. A rutinos börzézők önéletrajzzal, motivációs levéllel jártak-keltek a standok között, és ahol kedvező ajánlatra leltek, ott be is adták a jelentkezésüket.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Érdeklődőből nem volt hiány, válasz is volt minden kérdésre
[/caption]

Új dologgal rukkolt elő a főiskola legújabb stratégiai partnere, a Magyar Nemzeti Bank. A végzett mérnököknek szervez innovatív, duális rendszerű továbbképzést, közgazdasági vonalon.
– A szeptemberben induló képzés 1,5 éves, nappali tagozaton valósul majd meg. A jelentkezői létszámtól függően 15-25 fős csoporttal számolunk – mondta el lapunknak Vankó Győző, az MNB képviseletében. – Mivel vesztenivalójuk nincs, minden érdeklődőnek azt ajánlottuk, töltse ki a jelentkezési lapot. Aki sikeresen elvégzi a képzést, a megszerzett tudás mellett kap egy papírt arról, hogy másfél évig az MNB munkavállalója volt. Ez pedig nem akármilyen ajánlólevél lehet a munkaerőpiacon.

Egy esztergomi, műanyagipari alkatrészek gyártásával foglalkozó cég képviselője elmondta, szeretnek Kecskemétre jönni, mert jó a kapcsolatuk a főiskolával, és korábbi tapasztalataik alapján kiváló munkaerő válik a GAMF karon végzett gépészmérnökökből. Emellett gyakornokokat is fogad a cég.

A jó álláshoz nyelvtudás, munkatapasztalat és őszinteség kell
A Jobline-t képviselő Kiss József szerint, aki ma jó állást keres, az jó, ha rendelkezik nyelvtudással, némi munkatapasztalattal, és nem utolsó sorban, őszintén viselkedik. – Nem kell nyomulni, és próbálni elhitetni a leendő munkaadóval, hogy egy frissdiplomás mindent tud, mindent látott. A cégek elsődleges elvárása, hogy a fiatal munkaerő formálható legyen, akarjon dolgozni. Továbbá legyen rugalmas, adott helyzetben viselje tartással főnöke stílusát, munkamódszerét. Az életben hosszútávon minden tapasztalat jól jön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!