Közélet

2014.04.15. 18:08

Fűrészpor miatt múlt ki Gyuri?

Hullámos papagája és két macskája mellett tizenhét aranyhala is elpusztult, amikor a szél beterítette kertjét a szomszédos parkettagyárból származó fűrészporral – állítja egy kecskeméti férfi. A gyárigazgató elismeri, hogy meghibásodás történt, de azt kizártnak tartja, hogy ez okozta volna az állatok vesztét.

Hraskó István

A szerkesztőségünket megkereső Nagy Zoltán a Monostori utcában, a kecskeméti parkettagyár teherportájával szemközt lakik. Mint elmondta, múlt hét csütörtök reggel arra ért haza munkából, hogy az utcát és a kertjét is beterítette a fűrészpor.

– Szerintem több tonnányi fűrészpor kerülhetett a levegőbe. Mintha hó esett volna. Az udvarban 5-6 centiméter vastagon állt – képtelenségnek hangzik, de ezt állította. Mi ennek hétfőn már semmi jelét nem láttuk, se a portáján belül, se kívül. Igaz, addig eső is esett, és mint Nagy Zoltán elmondta: ipari porszívóval fel is takarított a kertben. Szavai szerint három nagy zsákot töltött meg faforgáccsal, csak fél négyzetméternyi helyen hagyta meg mutatóba (megjegyezzük, ott is épphogy eltakarta a talajt).

A férfi megmutatta azt a kis kerti tavat, ahol korábban az aranyhalai úszkáltak.
– Tizenhét halam pusztult el, biztos, hogy a fűrészpor miatt, hiszen az a tavat is elborította. Szombat reggelre elpusztult a hullámospapagájom, Gyuri, hétfőre pedig két macskám, Cirmi és Pötyi is. Gyuri kinn volt a ház előtt a padon, a szél biztos a kalitkába is befújta a fűrészport, szegény pedig felcsipegette. A két cicánál is valószínűsítette az állatorvos, hogy a fűrészpor okozhatta a halálukat, mert a légzés során belekerült a tüdejükbe. Nem lehetett őket megmenteni – mondta el Nagy Zoltán, aki a madár tetemét meg is mutatta tudósítónknak.
A férfi felhívta a parkettagyárat, ahol műszaki hibára hivatkoztak. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gyurin kívül két macska és tizenhét aranyhal is elpusztult a gyár közelében
[/caption]

– Mondtam, hogy ez így nem mehet, és hogy valamiben meg kellene egyeznünk. Felajánlották, hogy adnak nekem raklapokat – folytatta Nagy Zoltán. Ő ezt először elfogadta, majd mikor szembesült azzal, hogy a halai is elpusztultak, visszautasította. Kérdésünkre kijelentette: a környezetvédelmi felügyelőséghez fordult, mert nem ez volt az első eset, hogy fűrészport kapott az üzemből.
A férfi közvetlen szomszédságában lakó család nem állt velünk szóba, de annyit azért megerősítettek, hogy hozzájuk is be szokott szállni a forgács. Egy szintén a Monostori utcában élő idős asszonytól pedig megtudtuk: náluk is mindent ellepett múlt héten a fűrészpor, de az erős túlzás, hogy (több) ujjnyi vastagságban, inkább pár milliméternyi lehetett a „lepel”, „lehetett bele rajzolni”. A hölgy ugyanakkor megemlítette: az viszont többször előfordult velük is, hogy nem tudtak kiteregetni a fűrészpor miatt.

A gyár igazgatója nekünk is megerősítette: műszaki meghibásodás volt a porelszívó rendszerükben. Kakuszi László, a Graboparkett Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az egyik csőben leesett a szállítási sebesség, így ott lassan lerakódott a fűrészpor, és dugulást okozott. Észlelték, hogy az elszívás nem megfelelő, ezért leállították a gyártást, de a csövet eltömítő törmeléket csak kézzel tudták kiszedni. A javításkor nagy volt a szél, ez felkapta a púderszerű port. Az igazgató szerint viszont jelentéktelen mennyiség juthatott ki a házakhoz. Ők is takarítottak a megbontott cső körül, nekik csak egy zsáknyi fűrészpor gyűlt össze.

– Úgy vélem, Nagy úr csak kitalált egy történetet. Egy otthoni asztalos üzemben több forgács jut a levegőbe, mint ennél a sajnálatos esetnél. Kizártnak tartom, hogy emiatt pusztultak volna el az állatai. Csak egészségre ártalmatlan fűrészpor került ki tőlünk, és ez is minimális koncentrációban – nyilatkozta Kakuszi László. Aki szerint az is beszédes, hogy más környékbeli lakos nem tett náluk panaszt, mint ahogy a környező cégektől sem érkezett bejelentés.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A gyárigazgató elismeri, hogy meghibásodás történt, de azt kizártnak tartja, hogy ez okozta volna az állatok vesztét
[/caption]

– Nagy úr valóban jelentkezett nálunk. Elnézést kértünk tőle, és megkérdeztük, hogy esetleg tudnánk-e valamilyen módon kompenzálni, enyhíteni a kárát. Raklapok iránt érdeklődött, a nálunk lévő tizenhat darabot fel is ajánlottuk számára, de nem fogadta el, nem tudom, miért – mondta el Kakuszi László.
A gyárigazgató kijelentette: nem igaz, hogy gyakran lennének náluk a múlt hetihez hasonlító problémák, négy-öt éve volt egy ugyanilyen dugulásuk, de akkor nem jutott ki fűrészpor a gyár területéről.

– Most is csak a nagy szél miatt – tette hozzá az ügyvezető igazgató, aki azt is elmondta: rendszerük teljesen zárt, a gyártás során keletkező fűrészpor-forgácsot elszívó rendszerük kiszűri a csarnokok levegőjéből, csöveken keresztül egy gyűjtősilóba juttatja, ahol kazánban elégetve hőenergiát állítanak belőle elő. A szűrt levegő porkoncentrációját hatóságilag előírt módon mérik, a gyárigazgató szavai szerint tavaly márciusban az üzemben és azon kívül is „nagyságrendekkel a megengedett határértéken belül” voltak mutatóik.
– A vis maior esetekre nem tudunk jobban felkészülni, mint hogy azonnal elhárítjuk a hibát. Mint most is, amikor egy órán belül végeztünk a javítással – jelentette ki Kakuszi László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!