Közélet

2014.04.26. 12:35

Elviszik a zöldhulladékot

Ismét a kecskeméti képviselők asztalára került a zöldhulladék elszállításának kérdése. Megint az a döntés született: elviszik a porták elől a levágott füvet, ágnyesedéket, avart.

Hraskó István

Tavaly igencsak nagy port kavart, mikor áprilisban a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. jelezte: a továbbiakban már nem viszik el a háztartásoktól a bezsákolt avart, levágott füvet, az ágnyesedékeket, nemcsak Kecskeméten, hanem a megyében még nyolc másik településen sem. A szolgáltató a megváltozott jogszabályi és gazdasági körülményekre hivatkozott. Lapunkat ezután sokan megkeresték panaszukkal, hogy a portájuk előtt maradt a kirakott zöldhulladék. A képviselő-testület többször foglalkozott a témával, végül hosszú huzavona után az a döntés született, hogy júliustól novemberig az önkormányzati tulajdonú Városgazdasági Kft. gyűjti be a bioszemetet a megyeszékhelyen, havi 2,4 millió forintért. Így is történt.

Idén aztán – a tavalyi problémák ismétlődésétől tartva – többen bizonytalanok voltak, vajon jönnek-e majd a teherautók a zöldhulladékért.
A csütörtöki képviselő-testületi ülésen Nagypál Sándor alpolgármester kijelentette: idén minden a megszokott rendben fog folytatódni, kéthetente el fogják szállítani a zöldhulladékot a házaktól. A szállításban alvállalkozóként közreműködő Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. internetes oldalán valóban fenn vannak az egész évre vonatkozó begyűjtési időpontok. A rendszert nem nehéz követni: egyik héten a szelektív hulladékot, másik héten pedig a zöldhulladékot viszik el a házaktól (ugyanazon a napon, viszont az ünnepek miatt lehetnek pár napos tolódások). [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egyik héten a szelektív hulladékot, másik héten pedig a zöldhulladékot viszik el a házaktól
[/caption]

Nagypál Sándor lapunknak elmondta: a vastag, nagyméretű ágakat nem tudják feldolgozni, azok elviteléről a tulajdonosnak kell gondoskodnia. Azt is megtudtuk, hogy a szállítás havonta minimum 1,5 millió forintjába kerül a városnak, ezért az alpolgármester javasolta, hogy akinek van rá lehetősége, komposztálja kertjében a levágott füvet, a lehullott faleveleket. Hozzátette, az önkormányzat elindul minden olyan pályázaton, amelyet házi komposztálók beszerzésére írnak ki. Így volt ez tavaly is, de a város tartaléklistára került, viszont az alpolgármester szerint lehetőség nyílhat a pozitív fordulatra. Ha így lesz, az elnyert komposztálókra nyilvános pályázatot fognak kiírni a lakosságnak.

A testületi ülésen aztán jó félóráig arról folyt vita, hogy miként is szállítsák el a zöldhulladékot. A kérdés a köztisztaságról és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló új önkormányzati rendelet kapcsán került elő, ez is szerepelt ugyanis a napirendi pontok között. Dr. Brúszel László (MSZP) kifogásolta, hogy a rendelet-tervezetben az szerepel: a biohulladékot átlátszó műanyag zsákban kell gyűjteni. A szocialista képviselő fölöslegesnek nevezte ezt a kitételt, mondván, a gyakorlatban úgysem lehet érvényesíteni. Tapasztalata szerint a legtöbben fekete vagy szürke zsákot használnak.

– Higgyük már el a lakóknak, hogy a zsákban biohulladék van. Lehet, hogy iksz százalék mást is beletesz, de bízzunk abban, hogy a többség jogkövető, vagy az lesz – vélekedett.
Nagypál Sándor válaszában először még ragaszkodott az átlátszó zsákhoz. Mint mondta, gyakran építési törmelék, üveg is kerül a falevelek, fű közé, így viszont jóval nehezebb az összegyűjtött zöldhulladékot komposztálni. A vita végén viszont az alpolgármester beleegyezett, hogy a rendeletben az átlátszó szó előtt a „lehetőleg” megengedés szerepeljen.

Kohajda László független képviselő módosító javaslatában azt vetette fel: amit lehet, kötegelve szállítsanak el a teherautók a zöldhulladékból, ne kelljen feltétlen mindenhez – pláne az ágakhoz – nejlonzsákot használni, hisz nehéz „beletumászkolni a nyesedéket” és a zsákkal is csak termelődik a szemét. Bár többen viccesen megjegyezték, hogy „falevelet nem lehet kötegelni”, a javaslatot először mégis megszavazták a képviselők. Utána viszont Vörösmarty Attila, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője újrázást kért, mondván, nem volt egyértelmű, tulajdonképpen miről is szavaznak. Másodszorra a városvezető koalíció voksaival elutasította a kötegelésre vonatkozó javaslatot.

Ne a hivatalra mutogassanak, végezzék a dolgukat!

A testületi ülésen dr. Brúszel László elmondta: több belvárosi lakó panaszát közvetítve megkereste a Városgazdasági Kft. ügyfélszolgálatát amiatt, hogy sok helyen felhalmozva állnak a zsákok, de pár nap elteltével azt a választ kapta, hogy forduljon az önkormányzat beruházási osztályvezetőjéhez. Brúszel kijelentette: szerinte „érdemes lenne a lakókkal picikét alkotóbb módon kommunikálnia az illetékes szolgáltatóknak”. Dr. Zombor Gábor polgármester keményebben fogalmazott: – Itt vannak a VG-s urak. Én azt mondanám, ha mégegyszer a hivatalra hivatkoznak a munkájuk végzése helyett, akkor nem kell többet jönniük a közgyűlésre. Ez mostmár nem az első ilyen történet, hogy lövik vissza a labdát. Azért vannak ott, hogy felvilágosítást adjanak. Már unom, hogy hatodik alkalommal foglalkozunk a témával, aztán itt szórakoznak a lakókkal, mégha a Brúszel képviselő úr is az – jelentette ki a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!