Közélet

2014.04.24. 19:13

Együtt mutatják be a kiskunsági avarkori aranytárgyakat

Tízmillió forintot nyert a Kecskeméti Katona József Múzeum a Cifrapalota Pávás termének megújítására egy pályázaton.

Hraskó István

– Volt már itt kortárs képzőművészeti, régészeti, történeti, néprajzi kiállítás, de sokszor nem illett a terem hangulatához. Ezért jött a koncepció a terem újfajta felhasználására – mondta el sajtótájékoztatón Szabóné Bognár Anikó, a Cifrapalota vezetője.
Korszerű hang- és vetítéstechnikát szerelnek fel, így a díszterem alkalmas lesz konferenciák, előadások, üzleti összejövetelek, tanácskozások megtartására. A jelenlegi paravánokat lebontják, így a terem teljes szépségében tárul majd a látogatók elé. Ugyanakkor kiállítóhelynek is megmarad: mozgatható mobilvitrinekben a Cifrapalota gyűjteményében lévő szecessziós iparművészeti remekeket mutatják be.

Mák Kornél alpolgármester kiemelte, hogy fontos a város szempontjából, hogy a Cifrapalota több funkcióssá válik, és nemcsak kiállítások lesznek itt, hanem közösségi, kiemelt helyi események is, így az épület méginkább az érdeklődés középpontjába kerülhet.

Más változás is lesz a Cifrapalotában. A múzeum ugyanis még tavaly sikeresen pályázott a Kiskunságon előkerült avarkori régészeti leleteket összegyűjtő Nagyurak és vezérek című kiállítás megvalósítására. 15 millió forintot fordíthatnak így arra, hogy egy helyen – a Cifrapalota első emeletének délnyugati szárnyában – mutassák be az egykori avar előkelők korábban akár páncélszekrényben őrzött aranytárgyait. A kiállítás törzsét természetesen a Cifrapalotában eddig egy szűkebb helyen kiállított kunbábonyi leletanyag adja. De – mint azt dr. Wicker Erika régész főmuzeológus, a jövendő kiállítás felelőse elmondta – itt lesznek a kiskőrösi, bócsai és keceli avar leletek másolatai is (az eredetieket a Nemzeti Múzeum nem „kölcsönözte ki" a kecskeméti intézménynek).

Tavaly novemberben egyébként át kellett vizsgálni a Cifrapalota teljes homlokzatát, a vakolat és a majolikadíszek állapotát, miután kiderült: az egyik súlyos dísz beázás miatt annyira elmozdult, hogy a leesésétől kellett tartani. Mák Kornél alpolgármester lapunk kérdésére elmondta: az oktatási bizottság 6 millió forintot szavazott meg a 150 milliós intézményi felújítási keretből a majolikák kijavítására.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!