Közélet

2014.03.20. 18:08

Nem fizette a számlákat, majd lelépett az albérlő

Nagy bajba került egy kecskeméti asszony, miután a házát bérlő család váratlanul elköltözött, 120 ezres kifizetetlen gázszámlát maga után hagyva. A szolgáltató a tartozás miatt nem írja vissza a mérőórát a tulajdonos nevére. Sőt az is lehet, hogy a házban kikapcsolják a gázt.

Hraskó István

Fotós: hraska

Katalin 2012 novemberében adta ki házát a családnak. A bérleti szerződés alapján a rezsiköltségeket a bérlők fizetik, akik a gázmérőt és a villanyórát is átíratták a saját nevükre az előző lakóktól. Katalin kérdésünkre elmondta: ő nem vett részt az ügyintézésben, régi és új bérlői ezt maguk megoldották. Bár így utólag a tulajdonos furcsállotta, a szolgáltatók miért nem igényelték jelenlétét az átíratáshoz.

A tulajdonos szerint eleinte minden rendben ment, a család fizette a bérleti díjat és a számlák többségét is. Igaz, furcsaságok azért akadtak. A bérlők úgy döntöttek, a szemétszállítás díját nem hajlandóak kiegyenlíteni, nem rakták ki a kukát az utcára, a szemetet pedig az udvaron gyűjtötték...De a tulajdonosnak nem is ez okozta a legnagyobb problémát, hanem az, hogy február elején a család váratlanul elköltözött. Ekkor derült ki, hogy tetemes tartozásokat hagytak maguk után. Vízdíjból 27 ezer, szemétszállítási díjból 24 ezer forint hátralékuk gyűlt össze. Ezekre Katalin részletfizetési kedvezményt kapott a Bácsvíztől és a Városgazdasági Kft.-től. A tulajdonost tovább sokkolta, hogy bérlői a gázszolgáltatónak és az áramszolgáltatónak is 120-130 ezer forint körüli összeggel tartoznak. A kecskeméti asszony már a család elköltözését követőn napon elment az EDF Démász és a GDF Suez ügyfélszolgálatára. Az áramszolgáltatónál sikerült átíratnia lánya nevére a villanyórát, és fizetnie sem kell, a gázszolgáltatónál ugyanezt nem sikerült elérnie.

Katalint felháborította, hogy az esetet leíró nyilatkozatára rá sem nézett az ügyintéző, ellenben közölte: amíg nem fizeti ki a tartozást – amit ugye a bérlők halmoztak fel –, addig nem hajtják végre az átírást. Ugyenezt a választ a GDF Suez ügyfélkapcsolati régióvezetőjétől is megkapta a tulaj, a levélben az áll: a fogyasztóváltozást nem áll módjukban elvégezni, mert a szerződéses folyószámla egyenlege 121 838 forint tartozást mutat. A GDF Suez hivatkozik egy 2009-es kormányrendeletre is, amely szerint átíratás csak akkor hajtható végre, ha a „felhasználónak” nincs lejárt tartozása. Katalin elmondta: a gázszolgáltató közölte, hogy ha nem fizet, kikapcsolják a házban a gázt.

A GDF Suez lapunk kérdéseire közölte: megoldás lehet az ilyen problémákra, ha a tulajdonos a mérőórát nem adja át a bérlőnek, hanem maga szerződik a gázszolgáltatóval, és a költségeket továbbhárítja a bérlő felé. Hozzátették, a GDF Suez-nél létezik az a lehetőség is, hogy ugyan a számlákat a bérlő kapja, a fizetési felszólításokat viszont a tulajdonos, aki így külön utánajárás nélkül is rögtön értesül, ha a bérlő nem fizeti a csekkeket. A gázszolgáltatótól megtudtuk, Katalin bérlőjét aktuális tartozásairól többször értesítették.

A cég válaszaiban arra is kitért: ha a kikapcsolási értesítőben szereplő dátumig nem rendezik a tartozást, akkor a gászolgáltatás „felfüggesztésre kerülhet”. A mérő ki-és visszakapcsolásának költsége 15-15 ezer forint, és a visszakapcsolás csak a hátralék rendezése után lehetséges. A GDF Suez közölte, írásban nem, telefonon viszont jelezte nekik a bérlő, hogy kifizeti az elmaradt díjakat.

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!