Közélet

2014.03.03. 13:39

Hetven éve házasodtak össze

Nem mindennapi ünnepség helyszíne volt a hétvégén a móricgáti katolikus templom, ahol Szabó Gábor és felesége Marika néni 70 éves házassági évfordulója alkalmából kegyelem lakodalmat tartottak.

Vajda Piroska

Szabó Gábor bácsi idén júniusban tölti a 99. évet, Marika néni pedig 92 éves lesz augusztusban. Hetven éve házasodtak össze. A jeles évfordulót, a kegyelem lakodalmat három gyermekük, hét unokájuk és tizenegy dédunokájuk körében ünnepelhették.

– Puszi minden nap van! – jelentette ki mosolyogva Marika néni, akit házassági évfordulójuk alkalmából faggattam. Elmondta, 1944-ben házasodtak össze. Marika néni huszonkettő, Gábor bácsi pedig huszonkilenc éves volt. Esküvőjük napján hatalmas hó esett, így szánkóval mentek a templomba. A fiatal párt Regőczi János atya adta össze. Friss házasokként Gábor bácsi szüleihez költöztek, amíg fel nem építették saját otthonukat. Közösen verték a vályogot, amiből maguk építették fel tanyájukat. Hosszú évek kemény munkájával virágzó gazdaságot hoztak létre. Jószágokat tartottak, földet műveltek. A megtermelt zöldséget és gyümölcsöt, illetve a felnevelt csirkéket Marika néni kisvonattal hordta a kecskeméti piacra. A nehéz kezdetre visszaemlékezve elmondta, Móricgáton nagy hagyománya volt az anyarozs termesztésnek, sokáig ők is ezzel foglalkoztak. – Még most fáj a karom tőle, ha rá gondolok. Az anyarozst régebben a gyógyászatban vérzéscsillapításra használták – tette hozzá Marika néni.

A helyi termelőszövetkezet megalakulásával Gábor bácsi a téeszben kapott munkát. 1982-ben pedig a beköltöztek a faluba. Gábor bácsi erről finoman csak annyit mondott: Azért adtuk el a tanyát, mert elcsipkedték a földünket!
– A nehéz pillanatok már megszépültek. Nagyon sokat dolgoztunk, szerencsésre nem hiába. Itt van a család, ami mindenért kárpótol bennünket – fogalmazott Marika néni, aki még ma is rendszeresen főz, takarít, elvégezi a házimunkát. Állatokat már nem tartanak, a kertet pedig az unokák művelik.

– A papa nehezen barátkozott meg a ténnyel, hogy már nem bírja gondozni a keretet. Ma már csak nézegeti a gyerekeket munka közben – meséli Marika néni. Azt is elmondta, szerencsések mert, soha nem voltak betegesek. Ma is csak vérnyomáscsökkentőt és emlékezetjavítót szednek. Szellemi frissességét bebizonyítva hibátlanul sorolta fel unokái és dédunokái nevét. – A legidősebb unoka Csilla, utána Jenő, Csaba, Gábor, Tibor, Zoltán, és László. A dédunokák közül a legidősebb Vivien, majd József, Alíz, Helga, Kamilla, Dániel, Boglárka, Botond, Benedek, Barnabás, és a legkisebb Flóra. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gábor bácsi idén júniusban tölti a 99. évét, Marika néni pedig 92 éves lesz (Foró: Szabó Jenő)
[/caption]

Marika nénit, aki bátran letagadathatná korát, arról is megkérdeztem mi a hosszú házasság titka? Véleménye szerint, az a legfontosabb, hogy az egyik engedjen, akkor megvan a béke! – Soha nem dobtuk ki egymást, mindent átbeszéltünk – fűzte hozzá Gábor bácsi, aki a hosszú élet titkát is megfogalmazta: – Jók vagyunk, ezért szeret az Isten és sokáig tart bennünket!
Marika néni szerint a hosszú élet titka, inkább a munkában rejlik. Mint mondta, tétlenkedés helyett dolgozni kell.

Az ünneplő házaspár összetartó családjára a legbüszkébb. Az ünnepeken rendszeresen összejönnek a nagyszülőknél, ahol ilyenkor harmincketten ülik körbe az asztalt. Gábor bácsi bízik abban, hogy a 100. születésnapján is együtt ünnepelhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!