Közélet

2014.02.16. 16:35

Vizsgálják a gyerekek ételét

Megvizsgálják a kecskeméti közétkeztetést a Mintamenza program szempontjai alapján.

Hraskó István

A közétkeztetés is téma volt a kecskeméti képviselő-testület legutóbbi ülésén. Erről Kohajda László független képviselő indítványa nyomán tárgyalt a közgyűlés. Szerinte ugyanis a gyerekek mennyiségileg ugyan elegendő ételt ehetnek a menzán, de a minőséggel már gondok akadnak, így a gyerekek nem jutnak hozzá kellően a fejlődésükhöz szükséges vitaminokhoz, vashoz, kálciumhoz, ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez. A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy számos betegség, így a különböző allergiák, a lisztérzékenység, az asztma is visszavezethető a helytelen táplálkozásra.

Kohajda László hivatkozott azokra a vizsgálatokra, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal végzett el tavaly a kecskeméti közintézmények menzáján (iskolákban, óvodákban, bölcsődékben, idősotthonban). Utánanéztünk, az ellenőrzött 7 intézménynél összesen 10 vizsgálatot végeztek (volt, ahol kétszer is jártak), a kínált ételt 8 esetben átlagosnak, egyszer átlag felettinek és egy alkalommal átlag alattinak találták. A képviselő szerint viszont árnyalják ezt a képet a gyerekektől, szülőktől érkező visszajelzések. Az előterjesztéshez csatolta is a katonatelepi Mathiász János Általános Iskola tagintézmény-vezetőjének levelét, amely lesújtó képet fest az iskolai menzáról.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sok a panasz a menzára a Mathiász iskolában
[/caption]

Kisberk Hella szerint az ételek minősége „az utóbbi időben mélyrepülésben romlott, a szülők sokat panaszkodnak, hogy kifizetik a pénzt és a gyerekek éhesen mennek haza”. A vezető leírta például, hogy a levesek minden nap ugyanolyan ízűek, csak fagyasztott zöldségeket főznek bele, rántott húst még ebben a tanévben nem ettek a gyerekek, nincs se sült csirkecomb, „csak kisütős olcsó fasírtok”, és a főzelékekben is inkább a sűrítőanyag van túlsúlyban, nem a zöldség vagy a gyümölcs. Kisberk Hella úgy összegezte a szülők és gyerekek véleményét, hogy a menzán „jóllakni nem lehet, az ételek tápértéke minimális, a gyerekek állandóan éhesek”.

Dr. Zombor Gábor polgármester kijelentette: felkérte a Mintamenza programot elindító Békés Megyei Kormányhivatalt, hogy vizsgálják felül a kecskeméti közétkeztetést a program szempontrendszerei szerint, mivel a Mintamenza alkalmazza a legoptimálisabb alapanyagokat. A vizsgálat után a kecskeméti képviselő-testület visszatér a kérdésre, és dönthet a közgyűlés akár úgy is, hogy csatlakoznak a programhoz. A polgármester hozzátette: ehhez az szükséges, hogy a kecskeméti közétkeztetési szolgáltatók hajlandóak legyenek a rendszerbe belépni. Ha nem kívánnak, akkor a testület felbonthatja velük a szerződést. Zombor Gábor ugyanakkor kijelentette: természetesen fontos a gyerekek és a szülők véleménye, de nem szabad „nekiesni” ennek az ügynek, mert Kecskemétről is lehet sok olyan példát hozni, amely megcáfolja a Kohajda László által mondottakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!