Közélet

2014.01.20. 17:29

„Verában” az egészség

Galagonyából, körömvirágból, útifűből készít tinktúrát, ezekkel gyógyítja magát Baranyi Ferenc Helvécián. Aloe verát naponta iszik, a növény növendékhajtásait maga telelteti.

Popovics Zsuzsanna

Fotó: BUS CSABA

Baranyiék családi házának fogadójában tucatszám állnak cserépedények tele Aloe vera hajtásokkal. Ezek tavasszal szabad földbe kerülnek, hogy őszre minél több húsos levelet hozzanak. A gyógynövény létezéséről Feri bácsi először húgától hallott, aki a nyolcvanas évek végén Kanadából „csempészett” néhány tő aloét Magyarországra. Akkor még alig ismerték hazánkban, hittek is, nem is gyógyító hatásában.

– Évekkel később nagyon megbetegedtem, egyszerre volt reumám, szívproblémám, köszvényem. Eszembe jutott az aloe, ültettem is belőle annyit, hogy egyik őszre termett belőle 50 kilogramm. Szerettem volna eltenni télire – mesél a kezdetekről Feri bácsi. – Minden általam fellelt recept előírt valamilyen tartósítószert, amit szerettem volna kihagyni belőle. Így jött az ötlet, hogy kerüljön bele gyümölcspálinka. Húsz éve minden ősszel készítek aloe-italt, saját bevált receptem szerint. Darálom, turmixszolom, majd a kipréselt léhez teszek literenként 2 deci jóféle gyümölcspálinkát.

Ízre kesernyés, gyógyszer hatású a „Vera” – ahogy Feri bácsi nevezi. Az aloe-ital alkoholtartalma 7-8 százalék, ennek köszönhetően marad hónapokig friss és kristálytiszta. Feri bácsi esküszik rá. Tavaly tavasszal abbahagyta az aloe-kúrát, azt mondja, idővel ellustult, ízületei „berozsdásodtak”, kezdett előjönni a reumája. Ősz óta ismét 50 ml aloeval indítja a napot, állítja: azóta határozottan jobban érzi magát.

– El nem tudnám mondani, hányféle betegségre hasznosak a gyógyfüvek. Kár, hogy kevesen foglalkoznak velük, inkább szedik a szintetikus gyógyszereket – vélekedik Feri bácsi. – Aloéból 140 növényfajta létezik. Gyógyhatása az orvosi aloénak van, a hozzáértők a sejtregeneráló és immunerősítő hatását emelik ki leginkább. Mindezt én is a gyógynövényes könyvekből tudom, amit a kémiatanár lányomtól kapok ajándékba. A gyógynövényes tinktúrának is megvan a maga fortélya. Ez készülhet például zölddióból. Akkor kell megszedni, amikor a tű még átmegy rajta. A feldarabolt diót fel kell önteni annyi 40 fokos gyümölcspálinkával, amennyi ellepi. Néhány hét múlva le lehet szűrni. Bármeddig eláll, fogyasztani csak egy-két kávéskanállal kell egyszerre belőle.

Hasonlóan készült Feri bácsi galagonyapálinkája. Azzal a különbséggel, hogy a bogyókat két hónapig áztatta pálinkában, ezután darálta, préselte ki a javát. A lándzsás útifű téli eltevésére pálinkamentes receptet használt. Ledarálta a gyógyfüvet, majd összekeverte vegyesmézzel. Köhögésre, megfázásos tünetekre javasolja. A galagonyakúrát szív- és koszorúér problémákra ajánlja, a körömvirágot belső sebek gyógyítására. A tinktúrákhoz való gyógynövényeket hobbitelkén termeli. Szomszédai nem csodálkoznak rajta, volt, aki maga is kért már néhány növénypalántát szaporításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!