Közélet

2014.01.02. 19:36

Rendelet a szellemi tulajdonjogot sértő árukról

A szellemi tulajdonjogot sértő áruk miatti eljárás lefolytatásához a jogosult - akinek a jogát az áru sérti - kérelme szükséges, egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

MTI

Az egyes szellemi tulajdonjogokat sértő áruk elleni vámhatósági intézkedésektől címet viselő jogszabály szerint a jogsérelmet szenvedett csak formanyomtatványon kérheti az eljárás lefolytatását. A vámhatóság - ha az áru feltehetően szellemi tulajdonjogot sért - közvetlen vámfelügyelet alá veszi azt.
A közvetlen vámfelügyelet az áru őrzését, vagy hivatalos kísérését jelenti. 
A bejelentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Vám- és Pénzügyőr Igazgatóságához kell benyújtani.

Amennyiben a sértett - polgári jogi igényeinek érvényesítése érdekében - eljárást indít az érintett szellemi tulajdonjogok megsértésének megállapítása iránt, a bíróság ideiglenes intézkedést rendel el. Az ideiglenes intézkedést elrendelő végzés keltétől – ha a bíróság az áruk lefoglalását rendeli el – az eljárás jogerős lezárásáig, mentesek az áruk a raktározási díj fizetése alól. Ennek azonban feltétele az, hogy a kizárólag a vámhatóság által üzemeltetett raktárban tárolják a lefoglalt árukat.

Ez utóbbi engedmény a rendelet - novemberben a kormány honlapján megjelent - tervezetével szemben. Abban ugyanis a költségeket még a szellemi jog jogosultja viselte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!