Közélet

2014.01.13. 17:06

Miért hosszú a várólista?

Több mint három hónapot kell várni egy gyomortükrözésre a kecskeméti megyei kórházban. A fül-orr-gégészetre viszont egy héten belül lehet előjegyzést kapni.

Hraskó István

Változó képet mutat a járóbeteg-szakrendelések előjegyzési listája a megyei kórházban. Egyes betegségek esetében csak pár napot, más panaszoknál viszont akár több hónapot is kell várni a vizsgálatra. A helyzet az endokrinológián a legrosszabb: itt a legutóbbi, novemberi adatok szerint 133 napra tudtak csak időpontot adni (az adatokat az intézménynek kéthavonta kell jelentenie az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, a januári listák még nem állnak rendelkezésre). A gasztroenterológián 108, a belgyógyászati kardiológián 95, az ultrahang diagnosztikán 68 és az általános szemészeten is 64 napos előjegyzéssel kell számolni. Hozzátehetjük: ezek a számok igencsak hullámzóak, hiszen az endokrinológián tavaly szeptemberben „csak" 79 nap szerepelt a táblázatban – igaz, júliusban viszont 147.

Dr. Hódi Zsuzsanna, a kórház rendelőintézetének vezető főorvosa lapunknak elmondta: több oka is van, hogy a kapott időpont több – főként a belgyógyászathoz kapcsolódó – szakrendelésen szinte a jövő ködébe veszik. Az egyik legsúlyosabb probléma az orvoshiány. Az endokrinológián például jelenleg két szakorvos dolgozik, miután egy elismert doktor úgy döntött, vállalkozóként folytatja magántevékenységét. Kész szerencse, hogy az osztályra visszajött gyesről egy kolléganő. A gasztroenterológián is gondokat okoz, hogy az egyik régóta a kórházban dolgozó orvos külföldön vállalt munkát. Így most több mint 3 hónapos a várakozási idő, ami egy esetleges gyomorfekélyes betegnek nagyon, sőt túl hosszú is lehet. A távozó orvosok pótlása egyre nehezebb, hiszen kevés a fiatal szakember, ráadásul a rezidensek a szakrendelésen nem alkalmazhatóak.

A betegszám emelkedése szintén megnyújtja a kecskeméti kórházban az előjegyzést. Mint arról többször írtunk, a megyei kórház ellátási területe jócskán megnövekedett, hiszen már Nagykőrös, Nyársapát és Kocsér lakossága is az intézményhez tartozik. Vannak aztán olyan területek, amelyekből Bács-Kiskun megyében csak Kecskeméten működik szakrendelés (itt is megemlíthetjük az endokronológiát). A megyeibe integrált kalocsai és kiskunfélegyházi kórházban fogadnak járóbetegeket, de ott is kevés a szakorvos. Annyira, hogy mint dr. Hódi Zsuzsannától megtudtuk, sokszor a telephelyeken a helyettesítés is nehezen megoldható, ha az orvos továbbképzésre vagy szabadságra megy, esetleg megbetegszik. Így adódhat, hogy éppen most Kalocsáról két héten keresztül az akut fül-orr-gégészeti eseteket Kecskemétre küldik, mert az érseki városban szabadság miatt nincs szakorvos a járóbeteg-rendelésen, és csak kétszer két napra tudják helyettesíteni.

Nem általános eset, de ugyancsak gondokat okoz, hogy a gyermekszemészeten az egyik nyugdíjba vonuló orvos kérte továbbfoglalkoztatását, de erre a kérelemre hónapok óta nem érkezett válasz a GYEMSZI-től.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egyes szakrendelésekre három hónapra van időpont
[/caption]

A megyei kórházban egyes osztályokon nyilván az sem könnyíti meg az orvosok munkáját, hogy a járóbetegek mellett a fekvőbetegek ellátása is munkájukhoz tartozik, azaz egyik nap az osztályon vannak, másnap pedig a rendelőintézetben. Ilyen forgórendszer működik például a traumatológián, az általános sebészeten, az ortopédián, az urológián, a röntgenen. A kardiológián a szív ultrahangot csak orvos végezheti el, a terheléses EKG-vizsgálatot az asszisztens is, de csak orvos jelenlétében, itt emiatt is hosszú az előjegyzés.

Sok szakrendelésre ugyanakkor napokon belül be lehet jutni. Így például nincs is várakozási idő az idegsebészeten, az általános sebészeten,  az általános traumatológián, a kézsebészeten, a csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeten. Jó a helyzet  a haematológián (3 nap), a proktológián (2 nap) és a felnőtt fül-orr-gégészeten (4 nap) is.

A páciensek a maguk eszközeivel szintén tehetnek azért, hogy ne kelljen ultrahangra két hónapot várni. Hódi Zsuzsanna szerint 2-3 héttel lehetne az előjegyzést rövidíteni, ha azok a betegek, akik kapnak korábbi időpontot a Piaristák terén vagy a Bagoly Egészségházban működő ultrahangra, lemondanák a kórházban lefoglalt időpontjukat. A főorvos asszonynak személyes tapasztalata, hogy az onkológián általában három-négy páciens nem jelenik meg a vizsgálaton, mert már volt a másik két helyszín valamelyikén. Csak ha ezt nem jelzi, mások elől veszi el a lehetőséget.
Sürgős esetekben természetesen nem szükséges az előjegyzés. Hogy mi a sürgős, azt minden szakma maga fogalmazza meg, és a kartonozóban ennek alapján irányítják a betegeket. Általánosságban azok tekinthetők sürgős esetnek, mikor valaki magas lázzal, vérzéssel vagy gyulladással jelentkezik a szakrendelésen.

 

Tavasztól talán megnyílhat a harmadik szint

A rendelőintézetre a Pólus program keretében egy harmadik emeletet húztak, ennek még 2012 augusztusában megtörtént a műszaki átadása. A citodiagnosztika decemberben már átköltözött ide az Izsáki úti telephelyről, de a többi egység még mindig nem működik (az új szinten egyébként a járóbeteg-ellátást szolgáló diagnosztikai egységek kapnak majd helyet, így a nyolc "férőhelyes" vérvételi labor, a neurofiziológia, a röntgen új, digitális gépekkel és az in vitro izotóp labor). Előrelépés, hogy a tervek szerint a vérvételi labor februárban már fogadja a betegeket.

Hraskó István Tavasztól talán megnyílhat a harmadik szint A rendelőintézetre a Pólus program keretében egy harmadik emeletet húztak, ennek még 2012 augusztusában megtörtént a műszaki átadása. A citodiagnosztika decemberben már átköltözött ide az Izsáki úti telephelyről, de a többi egység még mindig nem működik (az új szinten egyébként a járóbeteg-ellátást szolgáló diagnosztikai egységek kapnak majd helyet, így a nyolc "férőhelyes" vérvételi labor, a neurofiziológia, a röntgen új, digitális gépekkel és az in vitro izotóp labor). Előrelépés, hogy a tervek szerint a vérvételi labor februárban már fogadja a betegeket. Egyes szakrendelésekre három hónapra van időpont -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!