Közélet

2014.01.27. 16:37

Megyei szintű fejlesztési ügynökség jön létre

Megkezdte az egyeztetéseket a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (DARFÜ Nonprofit Kft.) jövőjéről a három Dél-alföldi megye vezetője.

Zsámbóki Dóra

Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megye közgyűlésének elnöke a napokban összdolgozói értekezletet tartottak a szervezet székhelyén, Szegeden. Összhangban a megyék területfejlesztési feladatkörével, a szervezet 2014. január 1-től került a három megyei önkormányzat irányítása alá.

Az elmúlt hét év gyakorlatához viszonyítva változik a magyar támogatáspolitika a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban. Ennek egyik fontos eleme, hogy a fejlesztéspolitika helyi szintjévé a régió helyett a megye válik – tájékoztatta szerkesztőségünket a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat. 

A tervezés után mostantól a lebonyolítással foglalkozó intézményrendszer tekintetében is hatásköröket kapnak a megyék: a Területfejlesztési Törvény szerint a Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-k a területileg illetékes megyei önkormányzatok tulajdonába kerültek 2014-től. A változás következtében a DARFÜ Nonprofit Kft. Bács-Kiskun, Békés és a Csongrád Megyei Önkormányzat közös tulajdonába került.

Jelenleg a tulajdonjog átadás-átvétele zajlik, a kft. üzletrészét három egyenlő arányban osztják el a megyék. A jelenlegi szegedi székhely mellett a jövőben a másik két megyeszékhelyen is működik majd irodája az ügynökségnek, így a pályázóknak a jövőben Kecskeméten és Békéscsabán is lesz lehetőségük a személyes ügyintézésre. A változások célja, hogy a pályázati információk, az ügyintézés, közelebb kerüljön a fejlesztésekben érdekeltekhez, a pályázókhoz. Az elképzelések szerint a jövőbeli feladatokat is a meglévő szakembergárda látná el. A szervezeti keretek végleges pontosítására az operatív programok elfogadása után várható. A DARFÜ-nél az átszervezés alatt is folyamatos a feladatellátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!