Közélet

2014.01.21. 17:39

Csordul-e ma Vince?

Ha hihetünk az időjósoknak és a népi hagyományoknak, akkor idén is jó szőlőtermésre számíthatunk.

Sebestyén Hajnalka

A borászok úgy tartják: „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince”. Az időjárási előrejelzések szerint ma, Vince napján is számíthatunk kisebb esőre, így bizakodhatnak a bort szerető gazdák. Az ünnephez kapcsolódóan a szőlővesszőket is megáldják, hogy valóban jó bortermés legyen. Szent Vince napja egyben a pálfordulás is, jelzi, hogy közeledik a tavasz, az élet újra elkezd éledni a szőlővesszőkben.

E népi hagyományt immár ötödik alkalommal elevenítették fel tegnap Kecskeméten a Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ kezdeményezésére, mely a Dimenzió Borászattal karöltve, a Mathiász János Borrend és a Kunsági Női Borrend tagjai jelenlétében emlékezett meg e jeles napról. A helyszín ismét a borászat egyik szőlőültetvénye volt, Miklóstelepen.

Elsőként Molnár Zoltán, a Wojtyla-központ intézményvezetője szólt Szent Vince életéről, majd Kovács András, a borászat tulajdonosa köszöntötte az egybegyűlteket, és hangsúlyozta a népi hagyományok ápolásának fontosságát, valamint a bor iránti tiszteletét. Jelen volt Nagypál Sándor alpolgármester, aki maga is borászkodik, folytatva a családi hagyományokat. Rövid köszöntőjében a borászoknak tolmácsolta a városvezetés jókívánságait.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szili Gábor, a Mathiász János Borrend tagja, a Kutatóintézet borásza metszi a szőlővesszőket
[/caption]

Ezt követően Bárkányi Ernő, a Barátok templomának igazgatója megszentelte a szőlővesszőket. Végül Farkas P. József, a Wojtyla alapítója mondott köszönetet a borászat vendéglátásáért, majd közösen néma fejhajtás mellett emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Bíró Máriáról, a Kunsági Női Borrend alapító nagymesteréről, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének főtitkáráról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!