Közélet

2014.01.23. 20:05

Angolóra litván főiskolásokkal

Litván főiskolások segítik az angol nyelv oktatását a kecskeméti Zrínyi Ilona Általános Iskolában.

Sebestyén Hajnalka

Az iskolában már nem újdonság, hogy az angol- vagy németórákon külföldi vendégtanárok színesítik a tananyagot. Tanított már az intézményben belga, ír, német, spanyol, török önkéntes főiskolás, jelenleg pedig két litván lány járja az angolórákat harmadikosoktól a nyolcadikosokig. Zivile Toliusyte és Modesta Peciulionyte január elején érkezett, óráikat három hónapig élvezhetik a diákok. Szemmel látható is az öröm a fiatalok arcán, alig várják a litván lányokat. Zivi és Mode nemcsak kedvesek, de a gyerekek számára jól érthetően beszélnek, játékosan és érdekes megközelítésekkel gyakoroltatják a kiejtéseket és a párbeszédeket. Tegnap Zivi az egyik hatodik, míg Mode egy ötödik osztályban tartott órát.

Bartáné Molnár Anikó intézményvezető-helyettes elmondta: az anyanyelvi tanárokkal az a céljuk, hogy szembesítsék a gyerekeket azzal, ha külföldiekkel találkoznak, nem használhatják a magyar nyelvet. El is érték céljukat. A diákok elmondása szerint, nagyszerű érzés, hogy megértik egymást a litván lányokkal. Csak az angol nyelv a közös kommunikációs csatorna, így rá vannak kényszerülve, hogy használják a nyelvet. Egyre nagyobb a sikerélményük.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Zivi a hatodikosokkal tegnap a földrajzi megnevezéseket is gyakorolta
[/caption]

Természetesen a külföldi lányok nem egyedül tartják az órákat, a zrínyis tanerő is ugyanúgy ott van. Az órákra együtt készülnek fel, ők maguk is sokat tanulnak egymástól. A zrínyis nyelvtanárok – hasonlóan a korábbi külföldi főiskolások óráihoz – elégedettek a lányok munkájával, hasznosnak ítélik meg. Nap mint nap tapasztalják: a diákok érezhetően bátrabban kommunikálnak, ráadásul az órákon Litvánia kultúrájába és mindennapjaiba is betekintést nyernek, természetesen angol nyelven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!