Közélet

2013.09.09. 08:51

Libamáj áron kacsamáj

Kiskunfélegyházán és környékén állítják elő a világ legjobb minőségű libamáját. Az ágazat dogozói előtt tisztelegve rendezték meg a hétvégén az immár 15. Libafesztivált.

Vajda Piroska

Fotós: BUS CSABA

Hazánkban több mint 400 éves hagyománya van a hízott libatenyésztésnek. A libamáj a magyar gasztronómia egyik kiemelkedő része. A félegyházi baromfitermelők jó hírűek voltak szerte Európában. Angliában például külön számon tartották az ízes félegyházi pulykát és libamájat. Karácsony táján hatalmas baromfi szállítmányok indultak Londonba, Poroszországba csirkével, kappannal, libával, tojással megrakodva. A tollkereskedelem egészen Párizsig terjedt.

– Félegyházán közel hét évtizede foglalkozik az Integrál Zrt. hízott víziszárnyas feldolgozással, közvetlenül 450 embernek biztosít munkát. Ugyanakkor családok százai kötődnek ehhez a tevékenységhez. Hosszú, kitartó munka vezetett ahhoz, hogy a félegyházán előállított termékeknek ma már méltán megérdemelt nemzetközi hírük van – mondta a fesztivál megnyitóján dr. Horváth Sándor, a részvénytársaság elnök-vezérigazgatója.

– A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása. Félegyházán komoly hangsúlyt fektetünk a hagyományok ápolására. Nem csak Móra és Petőfi szellemét, de az ősi mesterségek megőrzését is fontosnak tarjuk – fogalmazott köszöntőjében Kapus Krisztián polgármester. Mint mondta, a közelmúltban megalakult értéktár bizottság megkezdte a helyi értékek gyűjtését, melyek sorában biztosan helyet kap a félegyházi libamáj.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A jubileumi Libafesztivál minden eddiginél gazdagabb programmal várta az érdeklődőket
[/caption]

– Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke szerint, a félegyházi libamájnak a hungarikumok közt van a helye. Ám, ehhez vissza kell szorítani azokat a visszaéléseket, amiket a közelmúltban tapasztalt a hazai Libamáj Szövetség. Ellenőrzésük során ugyanis tíz vásárlásból kilenc esetben kacsamájat kaptak libamáj áron – mondta el a fesztivál megnyitóján a politikus. Szerinte, a fesztivál jó lehetőség arra, hogy ráirányítsa az ország figyelmét az ágazatra, melynek további erősödését a jövőben is minden eszközzel támogatni fogja.

A jubileumi Libafesztivál minden eddiginél gazdagabb programmal várta az érdeklődőket. Felsorolni is nehéz lenne a kínálatot. Ezúttal is hatalmas érdeklődés mellett zajlott a  Ki-Mi-Tud? sütni-főzni libából főzőverseny, melyre harminckét csapat nevezett. Az amatőr szakácsok a legkülönfélébb ételekkel kápráztatták el a zsűrit. Készült például Juliskababos liba java, Matyi pörkölt, libalány java venyigével tálalva, töltött libanyak leves, falusi libab, krumplis pogácsa libatepertővel, szecsuáni libahurka és még sorolhatnánk az ötletes finomságokat. A kulináris élvezetek mellett kiállításokkal, előadásokkal, sok-sok játékkal, kézműves vásárral és koncertekkel készültek a szervezők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!