Közélet

2013.09.21. 13:44

Kutyának is jár a védelem

Akár viszik, akár hozzák a kutyát, mindkettő pénzbe kerül a kecskeméti kutyamenhelyen. Rákérdeztünk a miértekre.

Popovics Zsuzsanna

A kecskeméti kutyamenhely gondjaira akarta bízni három kutyáját kecskeméti olvasónk. Külterületi házából idősotthonba készült költözni, ahova nem vihette magával hűséges négylábúit. A menhelyen térítési díj ellenében fogadták volna a kutyákat, alternatívaként pedig felajánlották, hogy térítésmentesen segítenek új gazdát keresni az ebeknek. Az idős férfi nem tudta kifizetni a kutyánként kért több ezer forintot, hanem háza környékén kiplakátolta, hogy gazdát keres kutyáinak. Jött is értük valaki.
– Azóta bánt a lelkiismeret. Mi van, ha valami harci kutyákhoz kerültek a kutyáim, és ki tudja, mi történt velük – panaszolta kétségbeesetten a volt gazda.

– Arról nincs tudomásunk, hogy a város közigazgatási területén bárhol harci kutyákat tartanának, az viszont valóban szerencsésebb lett volna, ha rajtunk keresztül kerül örökbefogadója a kutyáknak – válaszolta megkeresésünkre Hamar György, a Menhely az Állatokért Alapítvány szóvivője. – Célszerű lett volna szerződés alapján, a leendő gazda ismeretében megválni tőlük. Amennyiben Kecskemétre kerültek a kutyák, és ismert az új gazda elérhetősége, a régi tulajdonos kérésére szívesen ellenőrizzük a tartási körülményeket. Mi egyébként is rendszeresen nyomon követjük az általunk örökbeadott kutyák további sorsát.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Minden menhelyes kutya szakszerű állatorvosi ellátásban részesül
[/caption]

Kecskeméten a nevezett alapítvány látja el az ebrendészeti feladatokat. Annyiban különböznek a többi gyepmesteri teleptől, hogy a 14 napos karantén után nem altatják el a gazdátlan ebeket, hanem igyekeznek megszervezni örökbeadásukat. Csakhogy sokkal több kutya kerül hozzájuk, mint amennyi férőhely van. Zömmel kóbor ebeket fognak be az ebrendészek, de olyan is van, hogy egy tulajdonos mond le kutyájáról.
– A zsúfoltságból adódóan szoktuk felajánlani, hogy a gazda addig tartsa a kutyát, amíg mi új gazdát találunk neki – folytatja a szóvivő. – Erre minden esély megvan, miután gyakran előfordul, hogy olyan kutyát keresnek a potenciális örökbefogadók, amilyen éppen nincs a menhelyen. A menhelyre azért sem szívesen fogadunk ismeretlen kutyát, mert nem lehet tudni, miként viselkedik majd, bekerülve egy 8-10 fős kutyakennelbe. A kutyák befogadása azért kerül pénzbe, mert eleget kell tennünk a törvényi előírásoknak, vagyis a kutyát chipezni, oltani, esetenként ivartalanítani, gyógyítani szükséges. A kutyákért így is jelképes összeget kérünk, a többletet az alapítvány állja a felajánlott adományokból. Sajnos nagyon sok a beteg kutya, ami tetemes orvosi költséget von maga után.

Egy ágasegyházi tanyán élő olvasónk azt tette szóvá, hogy kinézett egy kutyát a kecskeméti menhelyen, de több ezer forintot kellett volna fizetni érte. Miért kérnek pénzt az örökbefogadóktól? – kérdeztük az illetékest.
– A kutyák tulajdonjogának átruházása törvényileg szabályozott. Egy kóbor ebnek jellemzően se chipje, se egészségügyi oltási könyve nincs. Saját állatorvosaink végzik a szükséges teendőket, ezek költségeit ruházzuk át a leendő tulajdonosra. Ha valamilyen betegségből is gyógyítani kellett a kutyát, annak is van anyagi vonzata. A fajtiszta kutyák fokozott törődést igényelnek, tehát sok összetevője van annak, hogy mennyit költünk egy-egy kutyára addig, míg szakszerűen örökbe lehet adni. A kecskeméti ebrendészetre naponta kerülnek kóbor kutyák. Számuk változó, ez lehet napi 2-3 eb, de akár egy tucat is. Ezek első körben 14 napos karanténba kerülnek, ezt követően állatorvosi engedéllyel a menhelyre. A menhely telepén lévő kutyák száma 100-130 között mozog. Átlagosan három havonta szinte a teljes állomány megújul, vagyis előbb-utóbb minden állatot sikerül biztos helyre örökbeadni.

Térítési díjak
Egy menhelyes kölyök kutyáért – két oltással, chippel ellátva – örökbefogadás esetén 3500 forintot kell fizetni. Egy felnőtt kutyáért – chippel, veszettség elleni oltással, ivartalanítással – többet, termetétől függően 4500–10000 forintot kell megtérítenie a leendő tulajdonosnak az alapítvány kutyatartási költségeiből.

Popovics Zsuzsanna Minden menhelyes kutya szakszerű állatorvosi ellátásban részesül -->

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!