Közélet

2013.09.08. 17:47

Építőipari szakemberek tanácskoztak

A bajai három napos nyári szabadegyetemen megjelent tervezők, mérnökhallgatók és kivitelezők az építőipar különböző területeiről hallhatt előadásokat.

PN

– Az építőipar csak több feltétel együttes teljesülése esetén léphet ki jelenlegi válságából – mondta Koósz Mátyás, a Magyar Mérnök Együttműködés Egyesület elnöke.

– Sikeres építőipar csak akkor lehetséges, ha vannak magyar szakmunkások, stabil hosszútávon működő építőipari kis- és középvállalkozások, megújul a mérnökképzés, figyelembe vesszük a fenntarthatóságot, az energiahatékonyságot az épületeink tervezésénél és lezajlanak a strukturális változások – sorolta az építőipar válságából kivezető lépéseket Koósz Mátyás a mérnökök részére rendezett tanácskozást megnyitó beszédében. Hangsúlyozta: változásra van szükség, mert Magyarországon az építőipar termelékenysége alacsonyabb a nemzetközi versenytársaiénál, csak alacsony áron lehet új projektet szerezni, ami nem biztosít elegendő profitot.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a lánctartozások, egyes becslések szerint 400–600 milliárd forintot érnek el és ebben a vállalkozások 65 százaléka lehet érintett. Véleménye szerint nem megfelelő a szakember-utánpótlás, részben a szakképzési intézmények és a gyakorlati képzőhelyek hiánya miatt. Az európai szabadalmi hivatalba beadott, építőiparra vonatkozó szabadalmak országonkénti eloszlásában Magyarország a legutolsó 0,1 százalékkal – mondta, hozzátéve, hogy ez a szám Németország vonatkozásában 24,1 százalék.

Koósz Mátyás a magyar építőipar jövője szempontjából fontosnak nevezte, hogy az ágazat rendelkezzen jövőbe mutató fejlesztési modellel. Az építőiparra vonatkozó fejlesztési modellnek, konstrukciónak átfogó keretet kell adnia a modern építési politikához, az építőipar fejlesztéséhez, támogatnia kell az innovációt és a minőséget a beruházásokon, egyben a munkahelyteremtéshez is hozzá kell járulnia – fogalmazott a szakember.

Címkék#Baja
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!