Közélet

2013.09.09. 16:04

A bíróságok szolgáltató jellegét kell erősíteni

A szolgáltató bíróságokról és a gyermekbarát igazságszolgáltatásról is beszélt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke tegnap, egy kecskeméti sajtótájékoztatón.

Zsámbóki Dóra

Fotó: BUS CSABA

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke is részt vett azon a tegnapi találkozón, melynek keretében Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke és Dávid Károly rendőr dandártábornok, megyei főkapitány aláírták azt a megállapodást, mely egyebek mellett kiterjed a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság épületében korábban létrehozott gyermekmeghallgató szoba közös használatára, és megfogalmazza a hosszabb távú szakmai célkitűzéseket is.

Az OBH elnöke a megállapodást kísérő sajtótájékoztatón rámutatott: noha a bíróság alapvetően jogszolgáltatást végez, az igazságszolgáltatás feladata ennél jóval komplexebb. Handó Tünde kifejtette: a 21. század igényeihez igazodva erősíteni kell a bíróságok szolgáltató jellegét. – Ezek a szolgáltatások túlmutatnak a tárgyalótermekben folyó munkán, olyan szolgáltatásokkal kell kiegészíteni a bíróságok működését, melyek erősítik szervezetünk hatékonyságát, illetve erősítik az állampolgárok elégedettségét – mondta Handó Tünde. A szolgáltatások közül kiemelte a tanúgondozási programot, melyben – mint fogalmazott – a Kecskeméti Törvényszék élen jár. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bicskei Ferenc, Handó Tünde és Dávid Károly megtekintette a Kecskeméti Járásbíróságon kialakított mediációs szobát is
[/caption]

A szolgáltató bíróságok mellett az OBH elnöke rendkívül fontosnak nevezte a gyermekközpontú igazságszolgáltatás erősítését. Az Országos Bírósági Hivatal munkacsoportja jogszabály-módosításokat kezdeményezett, illetve elindították a gyermekbarát meghallgató szobák kialakítását a bíróságokon. Mint elmondta: változás állt be a képzésben is: a fiatalkorúak ügyeit tárgyaló bírók képzését megújítják, és a polgári ügyekben gyermekek ügyeit tárgyaló bírók felkészítése is zajlik.

Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke idén márciusban munkacsoportot hozott létre a tanúgondozás fejlesztésére, illetőleg a gyermekközpontú igazságszolgáltatás bíróság koncepciójának kialakítására. Mára egységes tanúgondozási rendszert alakítottak ki, minden bíróságon tanúgondnok dolgozik, illetve a megye valamennyi bíróságán létesült tanúszoba. Ezek az intézkedések a tanúk aktívabb részvételét hívatottak előmozdítani a bírósági eljárásokban, illetve segítséget nyújtanak a tanúknak a jogaik és kötelezettségeik megismerésében.

A sajtótájékoztatón bemutatták az „Európában unikálisnak számító” mediációs programot is. Ennek lényege, hogy a perben álló felek egy felkészült, titoktartási kötelezettséggel eljáró szakember segítségével rendezzék a vitájukat, illetve hogy maguk találjanak megoldást a problémáikra. A mediációs eljárás ingyenes és lehetőséget ad az eljárás gyors befejezésére. Szeptember 16-tól két bírósági közvetítő kezdi meg a munkát a Kecskeméti Járásbíróságon. Ők más bíróság illetékességi területén is eljárhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!