Közélet

2013.08.28. 15:55

Vadkacsából nem lesz hiány

Várják a szeptembert a vadászok, hogy elkezdhessék kilőni a vadkacsákat és fáncánokat.

Barta Zsolt

– Az idén akár kétezer vadkacsa is puskavégre akadhat a csengődi Kossuth Vadásztársaság területén. Tavasszal az esős időszakban sok olyan kisebb-nagyobb vízállásos terület alakult ki, amelyen szívesen fészkel a vízi vad, majd a szárazság következtében a környékbeli tavak és csatornák mellé költöztek. A nagy vadak kilövésének az idénye a hétvégén kezdődik, a vízpartok mellett is egyre többen gyérítik a kacsákat – nyilatkozta lapunknak Kastély Attila, a vadásztársaság vadászmestere.

– A társaság idén is nevel fácánokat, melyek zárt, mintegy négy méteres kerítéssel elzárt területen fejlődnek, ahol éjjel és nappal vigyáz valaki az állatokra. Mintegy 3500 madár egy hónap múlva fog kirepülni, s a környéket birtokba venni.

A vadászmester azt mondja, hogy a kerítésen átrepülő állatok nappal bejárják a térséget, de éjszakára többnyire visszatérnek. Itt ugyanis biztonságban érzik magukat, az etetőknél mindig találnak takarmányt. Róka sem zavarja őket, mert nem tud bejutni a telepre. A tervek szerint ebből az állományból 2500 kerülhet puskavégre az őszi és a téli hónapokban, miközben 1000 fácánt a vadállomány gyarapítása érdekében meghagynak.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kastély Attila egy, a telepen nevelkedő fácánnal. Hátul az etetők időnkén igen népesek.
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!