Közélet

2013.08.28. 16:38

Próbatételen a Gólyák

Csatakiáltásoktól, vidám poénkodásoktól volt hangos kedd délután a Kecskeméti Főiskola kollégiuma. A homokbányai épületekben és azok környezetében 260 gólya csapatépítés keretében ismerkedett a főiskolás élettel. A fiatalok az ország különböző pontjairól érkeztek, Kecskeméttől Győrön át, Gyöngyösig.

Sebestyén Hajnalka

A hagyományos Gólyatábort idén is nagy érdeklődés mellett rendezik meg. Idén 835-en örülhettek első körben, hogy felvételt nyertek a Kecskeméti Főiskolára. Közülük 260 elsőéves fogadta el a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) meghívását a gólyatáborba, ahol a felsőbb éves „gólyaszülők” terelgetik őket a négy nap alatt. A kedden kezdődő négynapos eseménysor hivatott a leendő elsősöket, gólyákat felkészíteni a főiskolás évekre. Minden nap más-más programok adnak betekintést a felsőoktatásba, de természetesen a bulik, a szórakozás is szerves része a gólyatábornak.
Kedden elsőként dr. Ailer Piroska rektor köszöntötte a gólyákat, sok hasznos és barátságos tanáccsal látta el őket a főiskolai évek idejére. Arra is emlékeztette őket, hogy 2017-ben majd tőle vehetik át a diplomáikat, ha a mintatanterv szerint haladnak. A köszöntőt követően az elsőévesek nyolc csoportra osztva csapatépítő feladatokat oldottak meg.

– Az integráció jegyében a gólyákat karonként, szakonként és nemenként is vegyesen osztottuk szét a csapatokba. Természetesen a GAMF-sok vannak a legtöbben, ami a felvettek arányát tekintve is érthető, de a nemek aránya elég jó, 60-40 százalék a fiúk javára. A csapatokba 34-35 fő jutott, akiket két gólyaszülő segít. Mi szervezők hatvanan vagyunk, talán soknak tűnik ez a létszám, de rengeteg feladat hárul ránk. Ehhez képest: egy-egy nagyobb egyetemen a gólyatábort kétszer-háromszor ennyi felsőbbéves koordinálja – részletezte Szalai Ferenc Boldizsár, a HÖK elnöke, aki egyébként GAMF-on végzős hallgató.

A gólyákra nagyon sokféle vidám feladat várt. Kedd délután a csapatépítés keretében csapatindulót írtak, énekeltek, csapatzászlót készítettek, miközben egymással ismerkedtek. Este homokbányai csillagtúrára indultak a szürkületben. A tájékozódási képesség mellett különböző ügyességi versenyfeladatokat kellett megoldaniuk. Például a versenyzőknek a lisztben kellett érmeket megtalálniuk, mindezt úgy, hogy kezüket nem használhatták, csak fújhatták a lisztet, természetesen egymás arcába. Szerdán a Hallgatói Szolgáltató Központ (HSZK) és a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) mutatkozott be, így a gólyák megtudhatták: problémáikkal, észrevételeikkel a jövőben kihez fordulhatnak. Délután lazulhattak a fiatalok. Este rock koncert zárta a napot. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A gólyákra nagyon sokféle vidám feladat várt.
[/caption]

Ma a főiskolai karokat látogatják körbe a gólyák. A homokbányai campustól gyalog mennek be a GAMF-ig, ott tanítóképzősök és a kertészetisek elköszönnek a műszakisoktól, majd busszal tovább mennek saját karukig. Mindenhol a dékán köszönti a gólyákat, akiket ezután körbevezetnek az intézményekben. Az ebéd után a közös találkozó a Noszlopy Gáspár parkban lesz, ahonnan elindulnak egy városi csillagtúrára miközben Kecskemét nevezetességeivel ismerkednek meg. Este pedig belekóstolhatnak: milyen is az igazi főiskolás party, melynek a Red Colt Garden biztosít helyet. Holnap késői kelés után sportprogramokon kell a csapatoknak bizonyítaniuk négy sportágban, teniszben, röplabdában, kosárlabdában és fociban. A négynapos vetélkedő eredményét délután hirdetik ki, ekkor derül ki, mely csapat viselheti a győztes elismerést egy éven át.

Sebestyén Hajnalka A gólyákra nagyon sokféle vidám feladat várt. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!