Közélet

2013.08.27. 18:34

Óvatosan a citrom héjával!

A déligyümölcs héja erős vegyszereket tartalmazhat. Erről kötelező tájékoztatni a fogyasztót, aki ennek tudatában eldöntheti, hogy vásárol-e belőle.

Popovics Zsuzsanna

Olvasónk előrecsomagolt citromot vásárolt egy nagyáruházban. Címkéjét otthon olvasta el tüzetesen, amin felirat figyelmeztet arra, hogy a gyümölcs héja „fogyasztásra nem ajánlott”. A boltban nem volt erre vonatkozó vásárlói tájékoztatás. Történt-e mulasztás az üzlet részéről? – érdeklődött szerkesztőségünkben az érintett. Olvasónk azt is kifogásolta, hogy amennyiben „lédig”, azaz ömlesztve árusítják citromot, úgy a vásárlónak esélye sincs tudomást szerezni arról, hogy annak héja akár ártalmas is lehet az egészségre.

– Magyarország területén élelmiszer csak akkor hozható forgalomba, ha jelölése magyar nyelven, közérthetően, egyértelműen, jól olvashatóan tartalmazza a vonatkozó előírásokban meghatározott, a fogyasztók tájékoztatásához és az ellenőrzéshez szükséges információkat – közölte megkeresésünkre dr. Lakó Anita, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége részéről. A felügyelőségvezető-helyettes hozzátette: tilos forgalomba hozni olyan növényt, növényi terméket, amely a megengedett határértéknél magasabb növényvédőszer-maradékot vagy toxikus vegyi anyagot tartalmaz. Előrecsomagolt élelmiszereknél a szükséges jelöléseket az élelmiszer csomagolásán vagy az ahhoz kapcsolt címkén kell feltüntetni.

Abban az esetben, ha az élelmiszer a végső fogyasztó részére előrecsomagolás nélkül kerül értékesítésre, vagy a fogyasztó kérésére a vásárlás helyén, jelenlétében csomagolják, a meghatározott jelöléseknek a terméket kísérő kereskedelmi dokumentumokban kell szerepelnie. Az eladás helyén, jól látható módon – az ártájékoztatáson túl – mindössze az élelmiszer megnevezését kell feltüntetnie az érintett üzletnek. Az élelmiszer biztonságosságáért és minőségéért az élelmiszer előállítója, nem hazai előállítású élelmiszer esetében pedig az első magyarországi forgalomba hozó a felelős (a fogyaszthatósági, illetve a minőségmegőrzési időtartam lejártáig). [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A vegyszerek vízben rosszul oldódnak, ezért azzal, hogy megmossuk a gyümölcsöket, nem tudjuk eltávolítani
[/caption]

– A megfogalmazott problémát illetően a kormányhivatalok szakigazgatási szerveként működő területileg illetékes Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságnál van lehetőség bejelentést tenni, a vásárlás pontos helyének megjelölésével – tájékoztatott dr. Lakó Anita.

Korábban Nagykanizsán fordult elő, hogy egy vásárló kérésére a helyi népegészségügyi szakigazgatási szerv Argentínából származó gyümölcsöket adott át kivizsgálásra az illetékes megyei növény- és talajvédelmi szolgálatnak. Mint kiderült, a citromot gombaölő szerekkel – difenillel és tiabenzollal – kezelték, melyek gombaölő, penészedést gátló tartósítószerek.
A nevezett szereket évtizedek óta használják tartósításra, csakhogy korábban a forgalmazóknak erre nem kellett felhívniuk a vásárlók figyelmét. Néhány éve azonban a nagy-,  és a kiskereskedőknek is figyelmeztetniük kell a vásárlókat. A vegyszerek egyébként vízben rosszul oldódnak, ezért azzal, hogy megmossuk a gyümölcsöket, nem tudjuk eltávolítani őket. Tudatos fogyasztóként tehát érdemes elolvasni a termékeken lévő figyelmeztető feliratot, majd mérlegelni a vásárlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!