Közélet

2013.08.05. 19:40

Megszépült a lelkészlak

A református templom és az Öreg gimnázium után idén a református parókia is megújult Kunszentmiklóson.

Popovics Zsuzsanna

Baksay Sándor lelkész, püspök nevéhez fűződik a klasszicista stílusú parókia emeltetése 1878-ban, amelyet az Iliász-fordító tudós pap maga keresztelt tréfás-görögösen Bakerion névre.

Az idén 135 éves, helyi védettséget élvező műemléképületre régen ráfért egy teljes generál. Nyílászárói például olyannyira elöregedtek, hogy szelesebb napokon a belső ajtókat is meglengette a léghuzat – mondta el lapunknak a helyi lelkész, Pintér Gyula.

Műemléképületről lévén szó, szigorú kikötések szerint lehetett nekifogni a renováláshoz. Egyházi segítséggel már korábban felújították az épület tetejét. Az akkori tetőpalát, valamint az alatta még meglévő eredeti zsindelyfedést korszerű tetőcserépre cserélték.

Második lépcsőben a falak vizesedésére kellett megoldást találni. Az épület a nyolcvanas években masszív betonlábazatot kapott, aminek az lett a következménye, hogy nem tudtak kiszáradni az átnedvesedtek a falak. Kövesi László szolnoki szigetelési szakértő javaslatára injektálásos módszerrel alakították ki a parókia vízszigetelését.

Egy tavaly kiírt hazai pályázaton 17 millió forintot nyert a helyi egyházközség a parókia felújítására. A támogatás a felújítási költségek több mint a felét fedezte. – Nagyon hálásak vagyunk a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyének, ahonnan a hiányzó rész nagyobbik felét megkaptuk – folytatta Pintér Gyula. – Köszönet illeti ezért az elnökséget, valamint az egyházmegyei tanácsot, továbbá gyülekezetünk tagjait, akik szintén nagy áldozatot hoztak a becses épület felújításáért. Menetközben is felmerültek még többletköltségek, de gyakorlatilag teljes egészében sikerült megvalósítani az épület tervezett felújítását.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Újabb egyházi épület nyerte vissza eredeti pompáját Kunszentmiklós központjában
[/caption]

A munkálatok során kicserélték a nyílászárókat, a teljes elektromos hálózatot, négy helyiség kapott új padlóburkolatot, kettéosztották a fűtési rendszert, így télen takarékosabban fűthető az épület. Ezzel együtt az épület külső homlokzata is megújult. Ünnepélyes átadást nem tervez a gyülekezet, de szeptemberben hálaadó istentiszteletet tartanak a lelkészlak sikeres felújításának alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!