Közélet

2013.08.10. 13:24

Két hete nincs gáz a házban

Több mint két hete nincs gázszolgáltatás Kiskunfélegyházán a Majsai út egyik társasházában, ahol gázszivárgás miatt zárták el a főcsapot. A lakók értetlenül állnak az ügy előtt, a baon.hu-tól kértek segítséget.

Vajda Piroska

A Majsai út 11/A-B-C szám alatt ötvenegy lakás maradt gázszolgáltatás nélkül. A társasházban élők július 24-e óta nem tudnak főzni, és csak hideg víz folyik a csapból. A leleményesebbek a napsütötte lépcsőházba kirakott vödrökben melegítik a vizet az esti fürdéshez.
Mint ahogy elmondták, a gázszivárgást egyik lakótársuk jelentette be szolgáltatónak, amely a vészhelyzet megakadályozása céljából a fogyasztási helyet a közterületi főelzáró elzárásával kizárta a gázfelhasználásból. A szolgáltató erről levélben tájékoztatta a lakóközösséget, a levél a gáz visszakapcsolásának feltételit is tartalmazza. Eszerint, csak abban az esetben indulhat meg újra a szolgáltatás, ha a hiba elhárítását a társasház saját költségén elvégeztette.

A lakóktól azt is megtudtuk, ezt követően a szolgáltatótól kaptak még egy levelet, amely arról szól, hogy valamennyi lakásban le kell szerelni a gázmérőt, és ezért a szolgáltatónak csekken 16 ezer forintot, míg a gázszerelőnek 16 ezer 500 forintot kell fizetni. A lakók viszont nem értik, miért kell valamennyi órát lecserélni, és azt sem értik, miért kell a szerelőnek ennyit pénzt kifizetniük. Sokan azért sem értenek ezzel egyet, mert a történtekkel egy időben a szolgáltatótól egy harmadik levelet is kaptak. Ebben arról tájékoztatják a Majsai útiakat, hogy a gázmérő tíz évenként esedékes hitelesítése idén lejár, ezért díjmentesen elvégzik a mérőcserét.

Az üggyel kapcsolatban felkerestük a társasház közös képviselőjét is. Pogány Lászlóné elmondta, a félreértés abból adódhat, hogy a gáz elzárását megelőzően megrendelte azt a törvényben előírt kötelező felülvizsgálatot, amit ez év végéig minden 1981-nél korábban épült társasházban meg kell csináltatni, vagyis felül kell vizsgáltatni a teljes gázvezeték rendszert és valamennyi gázfogyasztó készülékeket.

A munkálatokat egy helyi vállalkozó végzi, aki az A. lépcsőházban 17, míg a B. lépcsőházban 14 lakásban észlelt gázszivárgást. A C. lépcsőházban már nem tudta elvégezni a vizsgálatokat az időközben történt gázkikapcsolás miatt. Ám valószínű, hogy a több mint 50 éve épült társasház valamennyi lakásában hasonlóan rossz a helyzet.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A lakók értetlenül állnak az ügy előtt.
[/caption]

A közös képviselőtől megtudtuk, a szolgáltató tájékoztatása szerint, a gázszolgáltatás csak akkor indulhat újra, ha a szivárgást megszüntették, ehhez azonban valamennyi lakásban le kell cserélni az elavult, balesetveszélyes gázmérőket. Az 51 lakás közül 13 önkormányzati tulajdonban van, a költségek egy részét a városfenntartó költségvetési szervezet fizeti. További tizenhárom lakástulajdonos vállalta a költségeket, 25 család még nem töltötte ki a szükséges kérelmet. Sok lakónak ugyanis komoly megterhelést jelent ennyi pénzt egyszerre kifizetni. Részletfizetésre azonban nincs lehetőség.

Hiba esetén a lakó fizet

A témával kapcsolatban felkerestük a gázszolgáltatót is. Főként arra voltunk kíváncsiak, miért kell fizetni a gázmérő cserékért azokban a lakásban, ahol egyébként is időszerű a díjmentes hitelesítési mérőcsere. Erre azt a választ kaptuk, hogy meghibásodás esetén a mérő le- és felszerelését minden esetben kiszámlázzák a fogyasztónak.

Vajda Piroska Hiba esetén a lakó fizet A témával kapcsolatban felkerestük a gázszolgáltatót is. Főként arra voltunk kíváncsiak, miért kell fizetni a gázmérő cserékért azokban a lakásban, ahol egyébként is időszerű a díjmentes hitelesítési mérőcsere. Erre azt a választ kaptuk, hogy meghibásodás esetén a mérő le- és felszerelését minden esetben kiszámlázzák a fogyasztónak. A lakók értetlenül állnak az ügy előtt. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!