Közélet

2013.08.18. 17:24

Az unoka mentette ki a nagymamát a Balatonból

Ezen a nyáron is egymást érik a vízbe fulladásos tragédiák a magyar vizeken. Szerencsére vannak azonban szerencsés kimenetelű vízi balesetek is.

Sebestyén Hajnalka

A napokban éppen Fekete Pákót mentették ki a Balatonból, miután a szörfdeszkáról beesett a mély vízbe, úszni viszont nem tudott. Egyik olvasónk, a kecskeméti Csóka Tamásné is egy jól végződő balesetről számolt be, mely vele és unokájával történt szintén a Balatonnál.

Hogyan viselkedjünk a vízparton, mire ügyeljünk? Erről számos írást elolvashatunk a világhálón is. Tény, hogy fuldoklás nem csak mély vízben történhet. Klasszikus eset, amikor a víz a légutakba kerül, a bajba jutott fürdőző képtelen a víz felszínére emelkedni és levegőhöz jutni. Ezt okozhatja a hiányos úszástudás, a hirtelen kifáradás vagy a saját képességek túlbecsülése. Másik eset, amikor egy biztosan úszó személy váratlan nehézségekkel szembesül, a víz ellepi és pánikba esik. További veszélyforrást jelent, ha valaki felhevült testtel ugrik a hideg vízbe, mely akár szívritmuszavart vagy keringésleállást is okozhat. Ugyanez igaz a teli gyomorral való fürdőzésre, néhány embernél a hidegvíz hatásával együtt ez is nagy megterhelést jelent a szívnek. A következő történet jó példa arra, hogy egyetlen pillanat is elég a tragédiához. Az életmentésnél pedig minden másodperc számít.

Csóka Tamásné nagymama is egy életre megtanulta, hogy csak óvatosan a fürdőzéssel. A balatoni életmentése után 70 évesen újjászületett. – Balatonon nyaraltunk három unokánkkal, Leventével, Tamással és Bencével. Egyik délután a vízben, matracon fekve élveztem a napsütést, a víz ringatását, miközben felügyeltem a három srác vidám játékát. Egyszer csak nagyobb hullámok jöttek, és egy pillanat alatt felborultam a matraccal, a vízbe estem. Úszni nem tudok, így azonnal pánikba estem. Unokáim közül Levente azonnal kapcsolt, és véget vetett a tragédiámnak. A karomnál fogva emelt ki. Miután megnyugodtam, azonnal úgy döntöttem, az Életmentő címet adományozom az én kis megmentőmnek – mesélte a büszke nagyi.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!