Közélet

2013.08.21. 18:02

A rossz járda miatt törték össze magukat az idősek?

Kecskeméten évente 1200 négyzetméternyi járda kijavítására van keret. Az összes járda felújítása 450 évbe telne.

Hraskó István

A járdák rossz állapotával kapcsolatban lapunkat Karácsonyi András kereste meg, aki elpanaszolta: 74 éves felesége nemrég elesett a házuk előtt, és csúnyán megütötte magát, napokig fájlalta a kezét és a vállát, fájdalomcsillapítókat kellett szednie. Karácsonyi úrnál ez verte ki a biztosítékot. Már régóta zavarta a házuk előtti járdán tátongó néhány gödör, de most már úgy érezte, mindenképpen fel kell hívni arra a figyelmet, hogy nemcsak a Szabó Kálmán utcában, de más kecskeméti közterületeken is egyenesen veszélyes sétálnia az időseknek. Ők könnyebben megbotlanak a kisebb lyukakban, kátyúkban is, ettől való félelmükben pedig gyakran az úton közlekednek, ami szintén nem biztonságos megoldás, tekintettel a gépjárművekre. Hozzátehetjük: sokszor a kismamáknak se álom a helyi járdákon tolni a babakocsit.

– Nálunk körülbelül 2-3 négyzetméternyi gödröt kellene leaszfaltozni. Nem hiszem el, hogy erre nincs pénz! – jelentette ki olvasónk. Természetesen végigjártuk mi is a jelzett járdaszakaszt, és arra a megállapításra jutottunk: vannak jobb minőségű, de sajnos ennél sokkal hepehupásabb aszfaltcsíkok is Kecskeméten.

Mint megtudtuk, nemcsak Karácsonyi András nejének, hanem társasházuk más idős lakóinak is balesetet okoztak a gödrök. A 88 éves Magony Imre a közeli Rávágy téri posta mellett esett el, kezét, lábát megütötte, a sebek még másfél héttel később is igen csúnyán néztek ki. Imre bácsi 90 éves felesége pedig tavaly ugyancsak a Szabó Kálmán utcában zuhant a földre egy kátyú miatt.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Járda a Szabó Kálmán utcában: és ez még csak nem is a legrosszabbak közül való aszfaltcsík
[/caption]

– A bejelentéssel kapcsolatosan helyszíni ellenőrzést fogunk elrendelni, és ennek alapján a szükséges munkákat el fogjuk végeztetni – nyilatkozta lapunknak Kasza Gábor, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési csoportjának vezetője, mikor konkrétan a Szabó Kálmán utcai gödrökkel kapcsolatban érdeklődtünk.

Megkérdeztük, tavaly és idén mekkora összeg jutott a járdák javítására Kecskeméten, és ebből az összegből hány négyzetmétert lehet gödörmentessé tenni?

– Kimondottan járdajavítási munkákra a korábbi évekhez hasonlóan erre az évre is 4 milló forint összegű keretet irányoztunk elő. Ez összességében mintegy 1200 négyzetméter felületű járdajavítás elvégzését teszi lehetővé. A keretösszeget a közlekedésbiztonsági szempontok mérlegelésével úgy igyekszünk felhasználni, hogy a munkavégzés valamennyi városrészre terjedjen ki – folytatta Kasza Gábor.
Mint nyilatkozta, Kecskeméten összesen mintegy 540 ezer négyzetméter felületű járda van. Könnyű kiszámolni, mi meg is tettük: ilyen tempóban haladva az egész hálózat kijavítása 450 évig tartana.
A csoportvezető kijelentette: valamennyi útfentartási feladatot közbeszerzési eljárás eredményeként kötött szerződés alapján végeztet el az önkormányzat.

– Ez a szerződés természetesen egy hosszabb időintervallumra szól, hiszen az egyes munkák megrendelésekor mindig új eljárást lefolytatni csak jelentős időveszteséggel lehetne – mondta Kasza Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!