Közélet

2013.07.05. 10:24

Olcsóbb lesz a szemétszállítás díja Kecskeméten

Legutóbbi ülésén módosította a kecskeméti közgyűlés az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról szóló helyi rendeletet.

Hraskó István

Erre azért volt szükség, mert az új hulladéktörvénnyel megszűnt az önkormányzatok hatásköre, hogy megállapíthassák a hulladékgazdálkodási díjakat. Ezeket a jövőben az azért felelős miniszter határozza majd meg. Az átmeneti időszakban a rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvény alapján kell megállapítani a díjakat. Kecskemét esetében július 1-től a hulladékgazdálkodási díj 6,2 százalékkal csökken. Ez azt jelenti, hogy például egy 120 literes kuka esetén a jelenlegi nettó 531 forint helyett nettó 498 forintot kell majd fizetni.

A testületi ülésen arról is döntés született, hogy 2014-től a Városgazdasági Kft.-vel szerződik az önkormányzat a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás összes elemére. A céget átalakítják, jövőre már non-profit gazdálkodó szervezetként kell működnie. E döntéseket a jogszabályi változások tették szükségessé. Ezek ugyanis kimondják: az önkormányzat a közszolgáltatás ellátására csak egy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződést köthet, azt pedig olyan szervezettel, amely erre engedéllyel rendelkezik.

Szintén a törvény értelmében hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedélyt csak olyan szervezet kaphat, amelyben az állam, az önkormányzat vagy önkormányzati társulás a tulajdoni hányad alapján a szavazatok többségével rendelkezik, és tulajdonosként jogosult a vezető tisztségviselők, valamint a felügyelőbizottság tagjai többségének megválasztására vagy vissszahívására. A jogszabály kimondja azt is, hogy 2014. január 1-től közszolgáltató csak non-profit gazdasági társaság lehet.

Kecskemét önkormányzata jelenleg három különböző partnerrel végezteti a közszolgáltatást: a hulladékbegyűjtést a Városgazdasági Kft., az ártalmatlanítást a Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó Közszolgáltató (KRHK) Kft., a szelektív hulladékgyűjtést pedig az Alföld Konzorcium végzi, amelynek vezetője a KRHK, képviselője a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. E partnerek közül csak a Városgazdasági Kft. kaphat hulladékgazdálkodási közszolgáltatásra engedélyt, a többi ugyanis nem felel meg a tulajdonosi szerkezetre támasztott törvényi követelményeknek.

A megszavazott határozat szerint az önkormányzat legkésőbb december 31-ig a teljes hulladékgazdálkodási közszolgáltatásra a Városgazdasági Kft.-vel szerződik, és haladéktalanul megkezdődik a cég non-profit gazdálkodó szervezetté alakítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!