Közélet

2013.07.18. 20:53

Leszereltek a szerelők

Két váltásban, huszonkét önkéntes műveleti tartalékos dolgozott négy hónapon keresztül a Magyar Honvédség kalocsai anyagellátó raktárbázisán. A tartalékosok munkájának köszönhetően több járművet újra üzemképessé varázsoltak.

Tapodi Kálmán

– Az elmúlt négy hónapban elvégzett munka is bizonyította, hogy ennek a műveleti tartalékos rendszernek óriási jelentősége van. A kétszer hatvan nap során több százmilliós értéket tettek rendbe, amiért köszönet és elismerés jár mindenkinek – emelte ki a tegnapi ünnepi állománygyűlésen Baráth István dandártábornok. Az MH Logisztikai Központ parancsnoka külön elismerését fejezte az állománynak az árvízi védekezés során végzett tevékenységéért, hiszen a tartalékosok több olyan járművet is soron kívül megjavítottak, melyeknek a Duna áradása idején volt fontos feladatuk. – Az évszázad árvize elleni küzdelemben nem csak azok vettek részt, akik a gátakon voltak, hanem azok is, akik a háttérből segítettek – hangsúlyozta Baráth István.

Az első turnusban tizenhárman teljesítettek szolgálatot a kalocsai raktárbázison, a hat hete bevonultak közül pedig kilencen vethették le tegnap újra a mundért. A tartalékosok feladata a Magyar Honvédségben rendszeresített, központi tárolásra kijelölt páncélos- és gépjármű technika, műszaki valamint fegyverzeti eszközök technikai kiszolgálása volt. A honvédségnek ezeknek a munkáknak az elvégzésére nem lett volna kapacitása, így került sor a zömében szakképzett tartalékosok célirányos behívására.

– A szakasznak a szakmunkák mellett egyéb feladatai is akadtak, különösen az árvízi védekezés idején, amikor bázislaktanyát alakítottak ki itt a Miskei úti kaszárnyában. A fiúk részt vettek az 1200 fő elhelyezését biztosító bázis kiépítésében, a körletek berendezésében. Erőgépeket és a Vízforrás akció során meghibásodott járművek elektronikus hibáit is megjavították. Több mint egy tucat Ural gépkocsin is elvégezték a szükséges karbantartásokat és újra üzemképessé vált munkájuk nyomán egy BLG-60M típusú hídvető harckocsi és egy légvédelmi ágyú. Sőt, még a telephely kerítését is megcsinálták – összegezte az elvégzett munkákat Bartha Viktor őrnagy, az önkéntes műveleti tartalékosok szakaszparancsnoka.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Milliós értékeket mentettek
[/caption]

A most kibocsátott önkéntesek munkájuk elismeréseképp valamennyien oklevelet vehettek át, míg Bartha Viktor őrnagy, Borbola János főtörzsőrmester és Pápai Tamás zászlós külön jutalmat is kaptak az elmúlt hetek teljesítményéért.

– Jó végignézni ennek a laktanyának a telephelyén, ami bizonyítja, hogy folytatni kell ezt az önkéntesek bevonásával végzett munkát itt Kalocsán és a többi bázison is – vélekedett Baráth István dandártábornok. Mint megtudtuk, várhatóan szeptemberben érkezik az önkéntesek újabb szakasza Kalocsára.

Címkék#kalocsa
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!