Közélet

2013.07.17. 17:26

Kis tűzoltók az önkéntes egyesületnél

Kevés önkéntes tűzoltó egyesület mondhatja el magáról, hogy gyermek tagjai is vannak. A Ballószögi Egyesületnél Duzmath György parancsnok immár két éve foglalkozik az ifjúság nevelésével. A fiúk és lányok mindent beleadnak, ez a versenyeredményeiken is megmutatkozik.

Sebestyén Hajnalka

– Az emberi kapcsolatok semmivel sem helyettesíthetők. Napjainkban már a gyerekek is nagyon eltávolodnak egymástól. Sokaknak az internet, a közösségi oldalak és a tévézés jelenti a mindennapokat. Mi arra törekszünk, hogy küzdjenek egymásért. Fiataljaink csapatban dolgoznak, készülnek a versenyekre. Ha egy valaki is kilóg a sorból, a többiek semmire nem mennek. Azt tapasztalom, hogy nagyon jó kis közösség kovácsolódott össze, mind a gyermek, mind az ifjúsági vonalon – hangsúlyozta Duzmath György parancsnok, aki korai nyugdíjba vonulásáig Kecskeméten volt hivatásos tűzoltó.

– Három éve vezetem a Ballószögi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, mely megalakulásának 60. évfordulóját éppen a napokban ünnepelte meg a Polyák Zoltán tűzoltó emlékversennyel egybekötve. Egészen két évvel ezelőttig csak felnőtt férfi tagok alkották az egyesületet, azóta kibővült a kör gyerekekkel és nőkkel is. Természetesen nem mi voltunk az elsők ebben, de még most is kevés olyan önkéntes egyesület működik, ahol fontosnak tartják az ifjúsági nevelést. A megyében vagyunk már néhányan, és úgy tűnik jó példaként szolgálunk. Könnyű a fiatalokkal együtt dolgozni, igazi kis családdá nőttük már ki magunkat. Van, amikor kicsit lazítanak, de az esetek többségében keményen dolgoznak – részletezte.

A fiatalok – a hivatalos vonulásokon kívül – aktívan kiveszik részüket az egyesület munkájából, legyen szó sporttevékenységekről vagy önkéntes segítségnyújtásról. Ott vannak az éves közgyűlésen, és bármikor találkoznak a felnőttek, velük tartanak. Tavasztól őszig tartó hónapok eseménydúsabbak, bővelkednek az önkéntes tűzoltó egyesületek közötti versenyekben, melyen minden alkalommal indulnak is. Hetente akár többször is találkoznak, hogy sikeresen felkészüljenek, akárcsak a felnőtt férfiak és nők. Az edzések jó időben zajlanak, hiszen a szárazon szerelés mindenkinek jól megy, de mégis csak a víz mutatja meg, hogy valóban jó munkát végeztek-e. Az ifjúság nevelés egyébként része a kecskeméti hivatalos tűzoltó szervvel való együttműködésüknek.

– A gyermekcsapatok megalakulásának ötlete a fiamtól ered. Gyuri két évvel ezelőtt, 11 évesen vetette fel, hogy ő is szívesen lenne önkéntes tűzoltó. Mondtam neki, semmi akadálya, szerezz magad mellé még nyolc társat, és jöhettek. A srácok gyorsan összeverbuválódtak. Örömmel mondhatom, hogy nincs nagy fluktuáció. Akik akkor jöttek, szinte valamennyien itt vannak. A példájuk ragadós volt, azóta már van ifi lány és felnőtt női csapatunk is. A lánycsapatot egyébként Renáta lányom kezdeményezte. A női csapatot pedig Mónika nagylányom és feleségem erősíti. Nyitottak vagyunk, szívesen fogadjuk az új tagokat. A ballószögi fiatalokon kívül legutóbb például két kecskeméti lány csatlakozott a csapatunkhoz.  

A közelmúltban házigazdaként, a Ballószögi Önkéntes Tűzoltó Egyesület rendezett versenyt, melyen szépen szerepeltek a fiatalok. Az ifi lány és a gyermek fiú csapat is első helyen végzett. Augusztusban két újabb versenyen indulnak, először Csólyospáloson, majd Forráskúton.
A fiatalok szemmel láthatóan nagyon lelkesek. Ifj. Duzmath György elmesélte, hogy nagyon büszke édesapjára, hogy tűzoltóként dolgozik. Mindig izgatottan várja a versenyeket, szereti a felkészüléseket, és magát a versenyeket is. Egyelőre még nem tudja mi lesz, ha nagy lesz. A pakliban benne van az is, hogy hivatásos tűzoltóként édesapja nyomdokaiba lép. Garaczi Máté a fiú csapat legkisebb tagja, így az ő posztja a versenyeken a folyóson való átkúszás. – Szeretem az önkénteskedést, jó buli is egyben. A legutóbbi verseny végén jót fürödtünk a víztartályban. A győzteseknek kijárt a fürdés! – mesélte boldogan.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A versenyeken kiválóan tudnak együtt dolgoznak a fiatalok
[/caption]

A lányok is ügyesen szerepeltek. Patai Niki a versenyek sokoldalúságát emelte ki. – Jó együtt lenni, közösen gyakorolni. Mindenkinek megvan a maga posztja, de természetesen tudnunk kell a többiekét is, ha be kell ugrani valaki helyet. Szeretem a gyakorlásokat, jól megmozgatnak.
Társa, Duzmath Renáta a kecskeméti Kada-középiskolában is jó hírét vitte már az egyesületnek, két kecskeméti osztálytársa a legutóbbi verseny előtt néhány héttel érkezett a csapathoz. Gyorsan beletanultak, és remekül helyt álltak a versenyen. Kőszegi Emma és Kovács Adrienn is megegyezett abban, hogy fárasztó volt a felkészülés, de megérte. A csapat azonnal befogadta őket, mindenben segítették őket.

Sebestyén Hajnalka A versenyeken kiválóan tudnak együtt dolgoznak a fiatalok -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!