Közélet

2013.07.23. 11:27

Holnap kerülnek fel a ponthatárok

A tervek szerint július 24-én, este 20 óra után hozzák nyilvánosságra a szeptemberben induló felsőoktatási szakok ponthatárait a www.felvi.hu oldalon.

baon.hu

Az idei ponthatárokat többek közt a felvételizők számának, az intézmények kapacitásainak, valamint a jelentkezők eredményeinek figyelembevételével határozzák meg.

Ponthatárok a Felvin, mobilon és a Facebookon

Idén is a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetők elsőként – július 24-én, este 20 órától – a felsőoktatási felvételi ponthatárok. Ezzel egy időben publikálják a ponthatárokat majd a Felvi Facebook alkalmazásában, illetve szintén ekkortól lesz elérhető az okostelefonokon használható applikációk segítségével is.

A besorolási döntés az e-felvételiben

Az ún. besorolási döntést, amely tartalmazza, hogy kit hová vettek fel a ponthatárok megállapítását követően, idén a www.felvi.hu e-felvételi rendszeréből kell letölteniük a felvételizőknek. A dokumentumról, amint az elérhetővé válik, az Oktatási Hivatal e-mailben tájékoztatja a jelentkezőket. Azokat, akik sikerrel felvételiztek, az egyetem vagy főiskola levélben is értesíti. Ezek az értesítések tartalmazzák többek közt a beiratkozással kapcsolatos információkat - tudtuk meg az educatio.hu-tól. Minden jelentkező egyetlen képzésre kerülhet csak be, a jelentkezési sorrendjében szereplő első olyan helyre, ahol összpontszáma eléri vagy meghaladja a július 24-én este nyilvánosságra hozott felvételi ponthatárt. Amennyiben egyetlen megjelölt képzéshez sem elegendő a pontszáma, a jelentkezőt ebben az eljárásban nem vehetik fel felsőoktatási intézménybe. A felvételt nem nyert jelentkezők a pótfelvételi során jelentkezhetnek újra.

Így születnek a ponthatárok

A ponthatárok a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyásával születnek meg. Az Educatio Nonprofit Kft. az informatikai hátteret, a ponthatárok megállapításához használt informatikai algoritmust biztosítja.
A ponthatárok a jelentkezők felvételi összpontszáma, az intézmények kapacitása, valamint egyéb, a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendeletben meghatározott szempontok figyelembevételével születnek meg.

Jogorvoslat

A besorolási döntés ellen a jelentkező a közléstől számított 15 napon belül élhet jogorvoslattal. A fellebbezést a www.felvi.hu Kérvénytárból letölthető jogorvoslati minta segítségével az emberi erőforrások miniszterének címezve, de az első fokon eljáró Oktatási Hivatal címére (1380 Budapest, Pf. 1190) kell beküldeni. A jogorvoslat során csak olyan dokumentumok vehetők figyelembe, amelyeket a jelentkező az általános felvételi eljárás során határidőre csatolt a jelentkezéséhez.

Pótfelvételi

A pótfelvételi eljárást a július 24-ét követő napokban miniszteri döntés alapján hirdetik meg a www.felvi.hu-n. Előre láthatólag augusztus közepéig lehet majd jelentkezni, kizárólag az e-felvételi rendszerén keresztül, egyetlen képzésre. Az eljárási díj a pótfelvételi során 5.000 Ft. A ponthatárok várhatóan augusztus végén születnek meg. A pótfelvételi során kizárólag azok jelentkezhetnek, akik az általános felvételi eljárásban nem nyertek felvételt egyetlen megjelölt képzésre sem, vagy, akik az általános felvételi eljárásban egyáltalán nem is adtak be jelentkezést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!