Közélet

2013.07.08. 14:59

Hollandiában lettek világbajnokok

A kecskeméti Katona József Gimnázium csapata a napokban győzelemmel tért haza a hollandiai Eindhovenben megrendezett RoboCup robot világbajnokságról.

Sebestyén Hajnalka

E rangos megméretésen minden évben a világ különböző pontjairól érkező általános iskolás, középiskolás, főiskolás diákok mérik össze robotjaikat. A katonás csapat tagja volt: Szilágyi Norbert tanuló, Szabó Ádám öregdiák, jelenleg a BME elsőéves hallgatója, valamint mentorként Fári János tanár.

A világverseny egy igazi robotfesztivál. Egyik fontos célja, hogy a versenyben szereplő menekítő, home és focizó robotok később ipari és mindennapi használatra is alkalmasak legyenek. A versengés mellett a résztvevők egy héten keresztül szakmai tapasztalatcserét is folytatnak. – Robotfoci kategóriában versenyeztünk. Ebben két csapat játszik egymással két-két robottal, egy infralabdát kell követni, megkeresni és az ellenfél kapujába juttatni. A robotoknak teljesen autonómnak kell lenniük – részletezte Fári János.

– A páros mérkőzések során kikaptunk egy olasz, egy német és egy kínai csapattól, majd megtört a jég, és megvertük a spanyolokat és a kanadaiakat. Ez azonban nem volt elegendő a negyeddöntőbe jutáshoz. Ezzel párhuzamosan folytak a szupermérkőzések is. Itt ugyanezek a robotok játszottak, de már csapatonként egyszerre öt-öt robot volt a pályán. Mi egy mexikói és egy kínai csapattal alkottunk egy világválogatottat. Három nyertes meccs után a döntőben szoros mérkőzésen sikerült nyernünk, így lettünk bajnokok. Nagyon büszkék vagyunk eredményünkre, hiszen technikai felszereltségünk messze elmaradt más nemzetek lehetőségeitől, így felkészültségünkkel tudtunk győzedelmeskedni. Reméljük, ezzel az eredménnyel mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy Magyarország és Kecskemét nevét ismerjék Mexikótól Kínáig – mondta Fári János.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kecskeméti srácok a kínai és a mexikói fiúkkal alkották a győztes válogatottat
[/caption]

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!