Közélet

2013.07.04. 13:21

Földbizottságokat kell alakítani

A hétvégén rendezték meg Akasztón a Sziki Napok programsorozatot.

Barta Zsolt

Az egyik szakmai előadáson Molnár Vera, a MVH osztályvezetője a szőlőültetvények kivágása, telepítése, telepítési jog kérdéseiben tartotta meg előadását. Dr. Korbuly János az NÉBIH osztályvezetője az ültetvények ellenőrzése, szaporítóanyag előállítása témakörben bővítette a hallgatóság ismereteit. Bodnár Péter az MVH osztályvezetője a szőlő és borágazat támogatási lehetőségeire hívta fel a figyelmet előadásában, illetve a Kunsági Borvidék utóbbi időben bekövetkezett fejlődését mutatta be a többi borvidékkel összevetve – tájékoztatta a lapunkat Gubán Gyula hegybíró.

A gazdákkal találkozott Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, aki a Ti-Bor Pincénél tájékoztatót adott az új földforgalmi törvény által a helyben lakó földműveseknek nyújtotta előnyökről. Szólt a spekulánsok háttérbe szorításáról, a zsebszerződéssel köttetett megállapodások kivédéséről. Felhívta a figyelmet a helyi földbizottság megalakításának fontosságára, illetve biztosította az érdeklődőket arról, hogy a megalakulást szabályozó miniszteri rendelet hatályba lépését követően segíti a bizottságok törvényes megalakítását.
A Sziki Nap talán „legszikibb” eseménye a nagy érdeklődésre számot tartó traktoros verseny volt. Egyéni bajnok 2013-ban a Szabó Szőlőbirtok versenyzője, Nagy István, csapatban bajnok lett a Boden-Vin Kft. csapata.

Címkék#Akasztó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!