Közélet

2013.07.08. 18:56

Fákat tört ki, sok esőt hozott a vihar

Alaposan átírta a hétvégi programot a vasárnap délutáni égszakadás Baján és Szeremlén.

Kubatovics Tamás

Rövid idő alatt nagy mennyiségű eső zúdult a városra, a viharos erejű szél fákat is tört a városban, ám Szeremlén okozta a legnagyobb gondot. Mint egy nyugdíjas olvasónk elmondta: sosem látott erejű szél pusztított a falu határában, gyökerestől fordította ki a földből a méretes fákat, egy sávban nagy pusztítást végzett, majd távozott.

Kovács Károly, bajai tűzoltóparancsnoktól megtudtuk: több fát egyszerűen derékba tört az iszonyatos erejű szél, elektromos és távközlési vezetékek sérültek meg, ami nehezítette munkájukat. A dunafalvai önkéntes tűzoltók, valamint a segítségül hívott szekszárdi hivatásosok dolgoztak Szeremlén. Baján a szokott helyeken, azaz a mélyebben fekvő részeken szaladt össze és maradt meg több órára a lezúdult eső.

– Lakóépületbe, pince kivételével, nem került víz, ez volt az egyetlen pozitívum. Kertekben, melléképületekben kárt tett a víz, egy üzletbe került 8-10 centi, a Klapka utcában pedig fertőtleníteni kellett, mert szennyvíz került ki a csatornából. Tizenöt esetünk volt, de ezek egy részében egész utcákat – Vizét, Klapka, Határ, Kölcsey – víz borított, fakidőlés a Kossuth utcában és a Rókus temetőnél okozott problémát. Kiskunhalasról is érkeztek kollégák, éjfélig 12 szivattyú dolgozott a város több pontján, összesen 33 tűzoltó igyekezett menteni a menthetőt – foglalta össze az alezredes.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A város szélén, a Vitéz utcánál egyszerre négy szivattyúval emelték át az ide összeszaladó vizet
[/caption]

Véleménye szerint a működő átemelőknek és erőfeszítéseiknek köszönhetően sikerült viszonylag gyorsan és hatékonyan lépni, ilyen mennyiségű csapadékhoz nem lehet méretezni a meglévő hálózatokat. Azt is tapasztalták, hogy több, korábban pórul járt tulajdonos is készült a váratlanra, sebtiben emelt homokzsák-akadályok, illetve deszkából összeütött, eredményes védekezést biztosító mobil gátak is elkerültek a vasárnapi égszakadás ellen védekezőknél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!