Közélet

2013.07.25. 19:02

Elköltöztették az ürgéket a reptérről

A kecskeméti katonai reptérről Kiskunsági Nemzeti Parki területre költöztettek 125 fokozottan védett ürgét. A kolónia már be is lakta az új életterét.

Popovics Zsuzsanna

Az Európában őshonos ürgék Nyugat-Európában nem élnek, elterjedésük nyugati határa hazánkban van. A faj rezervátumait a honi repülőterek is jelentik. A rövidre vágott vagy lelegeltetett fűben az ürge otthon érzi magát, miután bőséges a tápláléka és a ragadozó madarakat leszámítva lényegében háborítatlanul élhet. Az ürgék megvédésében komoly szerepet vállalnak a nemzeti parkok, mely munkához csatlakozott a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis is, még 2004-ben.

Legutoljára 2007-ben volt a reptéri ürgementés. Idén a kecskeméti katonai és a budapesti nemzetközi repülőtérre is kiterjedt az Európai Unió LIFE pénzügyi alapja által támogatott akció.
– Az ürgetelepítéssel kapcsolatban a Kiskunsági Nemzeti Park részéről kerestük meg a kecskeméti repülőbázist – mondta el lapunknak Pigniczki Csaba természetvédelmi őrkerület-vezető. – Apropója, hogy a nemzeti park vagyonkezelésébe került szántókon tájrechabilitációs folyamat ment végbe, és kialakultak új, természetközeli állapotú gyepes területek. Gondos mérlegelés után választottuk ki az ürgék telepítésére alkalmas területet. Fontos szempont volt példádul a térszintviszonyok megfelelő megválasztása, hogy abban az időszakban is belvízmentes legyen a terület, amikor az ürgék téli álmot alszanak.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az ürgék elhagyták a repteret (Fotó: Pigniczki Csaba, KNP)
[/caption]

A kerecsensólyom-védelmi program keretében végül egy négyhektáros gyepes részre tervezték meg az ügrék telepítését. Úgy kapcsolódik egyik a másikhoz, hogy az ürge egyik fontos táplálékállata a fokozottan védett ragadozó madárnak. A LIFE projekt célja elsődlegesen a kerecsensólyom európai állományának védelme.

Csapdák segítségével összesen 125 fokozottan védett ürgét gyűjtöttek össze a kecskeméti katonai repülőtér területéről az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói, szakemberei. A csapatot Altbäcker Vilmos, az ELTE Etológiai Tanszékének egyetemi docense vezette. Az almával jól tartott ürgéket másnap helyezték el speciálisan kialakított földalatti üregekbe a Kiskunsági Nemzeti Park területén.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az ürgék egy négyhektáros területre költöztek át
[/caption]

– A kolónia megvédése érdekében nem publikus a telepítési helyszín pontos helye – folytatta a természetvédelmi szakember. – Az állatokat kifúrt üregekbe raktuk, a kijáratot üres üveggel eltorlaszoltuk. Mindezt azért, hogy ne fussanak világgá a megrémült ürgék, hanem addig is „szokják” a helyet, amíg kiássák magukat a felszínre. Emellett egy ideiglenes hálókerítéssel körbevettük az úgynevezett maghelyet, mely az első időszakban megakadályozza az állatok gyors helyváltoztatását. A gyepes, sík terepen minden feltétel adott ahhoz, hogy jól érezzék magukat az ürgék. Tíz napja történt a telepítés, eddig minden rendben találtak a helyszínt biztosító, majd felügyelő kollégáim. 

A katonai repülőtéren korábban ezer egyedre becsülték az ott élő ürgék számát. A telepítés során a kolónia tizede került a nemzeti park területére. Mi lesz a többiekkel? – kérdeztük Szentgyörgyi Tibort, a repülőtér környezetvédelmi felelősét.
– Az áttelepítéssel az ürgeállomány fenntarthatósága nem sérült, maradtak bőven annyian, hogy tovább fejlődhessen a kolónia – mondta el a százados. – Az ürgék önmagukban nem veszélyesek a repülésre, de még a rájuk vadászó ragadozó madarak sem. Ez utóbbiak ráadásul a nyári időszakban távoltartják a nagyobb létszámú madárrajokat, ami a repülés szempontjából is biztonságosabb. Tapasztaljuk, hogy amíg az ürgék telelnek, addig gyakoribb a madárrajok jelenléte a reptér környékén.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!