Közélet

2013.07.15. 13:52

Átvették a megbízólevelüket a hegybírók

Összesen 103 hegybíró vette át megbízólevelét és munkaszerződését a Hegyközségek Nemzeti Tanácsától hétfőn Gárdonyban, a XX. országos hegybírói tanfolyamon.

MTI

Kiss Eliza, a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos a rendezvényen elmondta: új korszak kezdődik a hegyközségek életében, mostantól a hegybírók tisztán közigazgatási feladatokat fognak ellátni.Hangsúlyozta, hogy sikerült megvalósítani az állami és önkormányzati-érdekvédelmi feladatok elkülönítését. Ezzel párhuzamosan a finanszírozás is elkülönült, mert a hegybírók fizetését az állam adja.

A miniszteri biztos közölte: a hegybíróknak elsősorban az adatszolgáltatás, hatósági ellenőrzés és nyilvántartás területén vannak feladatai. Hozzátette: az első komoly feladat augusztus elsejétől a telepítési és kivágási engedélyezési eljárások adatszolgáltatása, amelyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) vesznek át.

A jövő feladatai között említette a borvidéki tanácsok megalakítását. Eddig 18 alakult meg, július 30-ig a többi négyet is meg kell alakítani. A 22 borvidék 44 szőlész és borász küldöttet választ, akik majd a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát alkotják. A szervezet vezetőit a küldöttek november 30-ig fogják megválasztani.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára elmondta: a gárdonyi tanfolyamon a hegybírók feladatait határozzák meg, és ehhez a segítséget is megadják. Felkészülnek a kivágási és telepítési engedélyezésekre, illetve az újonnan megválasztott hegybírókkal megismertetik a különböző informatikai rendszereket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!