Közélet

2013.07.29. 11:12

A repülőnapon, a Magyarok Gyűlésén is lehet vért adni

Retro véradás, rádiós kívánságműsor, főiskolák, egyetemek véradó versenye – megannyi szervezett program, amivel a Magyar Vöröskereszt igyekszik véradásra ösztönözni a lakosságot.

Popovics Zsuzsanna

A nyári, szabadságolási időszakban „nehezített feltételek” között kell az átlagosnál több vért gyűjteniük, miután ilyentájt balesetből is több van. 
Azon, hogy a vérkészlet egyetlen vércsoport esetén se kerüljön a kritikus mérték alá, sokat dolgoznak a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezetének munkatársai és önkéntesei. A kunszentmiklósi térségben dr. Szilágyi Lászlóné Dóri, akit a hozzá tartozó településeken jól ismernek úgy az önkéntes véradás szervezők, mint a rendszeres véradók. 2001 óta megyei véradásszervező koordinátor, ebben a minőségben még hét kollégája munkáját segíti.

Dóri egészen fiatalon, 26 évesen került a Vöröskereszt kunszentmiklósi irodájába. Akkoriban nagyobbak voltak a szervezet anyagi lehetőségei, rendszeresen tartottak egészségmegőrző programokat, volt forrás meghívóra, szóróanyagra. Mostanság pénzből van a legkevesebb, a „vöröskeresztes” lelkület azonban maradt a régi.
– Kezdetben hat település tartozott a városi titkársághoz, aztán lette területi vezető és kaptam még néhány községet – meséli Dóri. –  Jelenleg 18 településen szervezem a véradásokat helyi önkéntesek segítségével, plusz koordinálom az egész megye területén a véradást. Két véradó állomással dolgozunk, naponta legalább 3-4 helyen van véradás, legtöbbször hétvégén is. Az ünnepnapok sem kivételek, idén Pünkösd napján Szentkúton dolgoztunk, május elsején a kecskeméti majálison. Ezen a hétvégén ott leszünk egy vérvételi busszal a Kecskeméti Repülőnapon, illetve augusztus 17-18-án Apajpusztán, a Magyarok Országos Gyűlésén.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dr. Szilágyi Lászlóné Dóri
[/caption]

Dóri még tavaly októberben elkészítette az idei évi kiszállási tervet. Mint a „csavargyárban” olyan precízen kell prezentálni éves szinten a lakosság öt százalékát, akik tényleges véradókká válnak.  

– Idén sajnos hiányunk van, de nem azért, mert kevesebbet dolgozunk, hanem mert nőtt az előírt vérmennyiség – magyarázza a szakember. – Tíz százalékkal emeltük a tervünket, ám ettől nem lett több véradónk. Minden lehetséges tömegrendezvényen ott vagyunk, tavasszal járjuk a középiskolákat, de úgy tűnik, az adott rendszer fullra működik, mert nem tudunk a korábbinál jelentősebb számú véradót toborozni. Csökkent az emberek véradási kedve, mert aki elvesztette a munkahelyét, vagy nem tud kijönni a fizetéséből, azt nehéz motiválni arra, hogy saját vérével segítsen másokon. Nem beszélve arról, hogy a munkahelyről csak nagyon kevesen merik elkérni magukat egy véradás kedvéért. Ezért is illeti hála és köszönet az állandó véradóinkat, akik évente 4 alkalommal is részt vesznek véradáson. Méltán lehet büszke rájuk családjuk, környezetük is.

Augusztusi véradások a Felső-Kiskunságban:

08.13 – Dunavecse

08.15 – Szabadszállás

08.26 – Soltszentimre

08.26 – Fülöpszállás

08.15 – Szabadszállás

08.26 – Soltszentimre

08.26 – Fülöpszállás Dr. Szilágyi Lászlóné Dóri -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!