Közélet

2013.06.26. 15:49

Milliós is lehet a bírság

A hét végéig minden földhasználónak kötelessége elvégeznie a parlagfű-mentesítést, megakadályozni a virágbimbó kialakulását és ezt az állapotot a vegetáció végéig folyamatosan fenntartani.

Hraskó István

_LPD2120.jpg

Fotó: Lehoczky Péter

A parlagfűvel kapcsolatos ellenőrzések július 1-jével kezdődnek el. A felderítést a földhivatalok munkatársai végzik, akik a gyommal fertőzött területeket lefotózzák, és a képeket a helyszín GPS koordinátáival, illetve a tulajdonos adataival együtt megküldik a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának. Utóbbi hatóság szabja ki a bírságot, illetve külterület esetén elrendeli a közérdekű védekezést (belterületen ezt az önkormányzat teszi meg). Szintén az igazgatóság jár el az esetleges reklamációk, panaszok esetén.

A bírság tág határok között mozog, 15 ezertől egészen 5 millióig terjed. Mint azt Bűdi János, a megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta: a büntetés függ a parlagfüves terület nagyságától, borítottságától (azaz hogy mekkora részén van gyom). Ugyanakkora területű földingatlan esetén természetesen belterületen magasabb bírságot szabnak ki, mint a külterületen.

Megtudtuk: amióta kötelező az országban a parlagfű-mentesítés – azaz 2004 óta –, a megyében folyamatosan csökken a bírságolási ügyek száma. 2004-ben még közel kétezer, 2008-ban 1075, 2011-ben 402, tavaly már csak 158 bírság volt Bács-Kiskunban parlagfű miatt. Ezt Bűdi János a földhasználók javuló hozzáállásával is indokolta, de egyben hozzátette: a hatóságok munkatársai a megye 500 ezer hektárnyi mezőgazdasági földterületének csak töredékén, pár ezer hektáron tudnak intézkedni. Érdekes az is, hogy az összesen kiszabott bírság 2008-hoz képest tizedére csökkent.

– Nem a szankcionálás a célunk, hanem hogy mindenki lehetőleg saját jószántából határidőre végezze el a parlagfű-mentesítést, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig, azaz október közepéig tartsa fenn, megakadályozva a pollen szóródását. Más gyomoknál van, a parlagfű esetében azonban nincs haladék, azaz azonnal el kell rendelnünk a közérdekű védekezést, nem kaphatnak rá egy-két hetet a tulajdonosok – mondta el Bűdi János. Mint megtudtuk, a közérdekű védekezést 25-30 vállalkozóval végezteti el az Igazgatóság, költsége négyzetméterenként 2,50-13,00 forint +ÁFA a megyében, és ezt valamint az eljáró hatóságok költségét is a föld használójának kell megtérítenie. Ha ezt (és a bírságot) nem fizeti meg, akkor mindkét tétel adók módjára behajtható.

Az igazgatóság nem tehet és nem is tesz kivételt a földhasználók között. Bács-Kiskun megyében is évről-évre büntetnek meg a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt önkormányzatokat, állami tulajdonban lévő területek kezelőit, például a közútkezelőt vagy a MÁV-ot.
Fontos tudni: a közérdekű védekezés elvégzéséről az igazgatóság nem küld előzetes értesítést. – A „visszaesők” esetében van lehetőség a bírság emelésére – jelentette ki Bűdi János.

A parlagfűnek a csapadékos idő kedvez, azaz ha nyáron sok az eső, akkor hiába kaszálják rendszeresen, háromszor is virágozhat októberig. Tavaly azért is volt kevesebb a bírság, mert az aszályos hetekben a parlagfű is szenvedett. A mentesítésre a legjobb módszer a gyökerestől való kitépés lenne, de ez egy többhektáros területen nyilván szóba sem jöhet, itt a szárzúzás, kaszálás, tárcsázás jelenthet megoldást. Fokozott figyelmet kell fordítani a már learatott gabonatáblákra is, mert az elhanyagolt tarlón gyorsan megjelenik a gyomnövény.

<!-- Milliós is lehet a bírság A hét végéig minden földhasználónak kötelessége elvégeznie a parlagfű-mentesítést, megakadályozni a virágbimbó kialakulását és ezt az állapotot a vegetáció végéig folyamatosan fenntartani. Hraskó István Parlagfűvel kapcsolatos bírságok, Bács-Kiskun megye Év Bírság (db) Összbírság (Ft) Legnagyobb bírság (Ft)

2008 1075 43 millió 675 ezer 1 millió

2011 402 15 millió 276 ezer 1 millió

2012 158 4 millió 322 ezer 195 ezer

Forrás Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!