Közélet

2013.06.07. 09:00

Mikor fizet már a NAV?

Az adózók körében némi bizonytalanságot okoz a személyi jövedelemadó visszatérítésének időpontja. A NAV a bevallásban feltüntetett visszatérítendő adót a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül - de legkorábban az adóévet követő év március 1-jétől - utalja ki.

baon.hu

Ha a bevallás olyan hibát tartalmaz, amely csak az adózó közreműködésével javítható, akkor a kiutalásra nyitva álló határidő kezdő időpontja a bevallás javításának napja lesz.

Amennyiben a magánszemély kérésére a NAV készítette el az egyszerűsített bevallását, a visszatérítendő adót május 20-tól, vagy a javítás alapján módosított bevallásról szóló értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül utalja ki.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a kiutalás napjának az a nap számít, amikor a NAV az átutalásra megbízást ad, emiatt a visszatérítendő adóhoz a magánszemély a banki jóváírást, illetve a postai kézbesítést követően - pár nappal később - jut!
Ha a NAV a kiutalást késedelmesen teljesíti, a késedelem minden napjára a késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot fizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!