Közélet

2013.06.21. 18:52

Jelentős érték menekült meg a gemenci erdőben

Köszönetet mondott a Gemenc Zrt. a fegyelmezett állampolgári magatartásért, az árvízi védekezést irányító szervezetek szakszerű munkájáért, valamint a média lelkiismeretes tudósításaiért.

Kubatovics Tamás

Az állami tulajdonú erdő- és vadgazdaság sajtóközleményében tudatta, hogy a vadállomány lassan visszatér eddigi élőhelyére, és az erdőben visszaáll a megszokott rend. A cég munkatársai rövidesen megkezdik a károk felmérését és helyreállítását, amely hosszú hetekig – hónapokig is eltarthat. Első becsléseik alapján jelentős állatállomány menekülhetett meg a vadmentő dombokon és a szárazon maradt területrészeken.

A gemenci erdőtömb több mint tizenötezer hektárnyi ártéri területe az eddigi legnagyobb dunai áradást élte át. Az árvízvédelemmel kapcsolatos intézkedéseket több héttel a bekövetkezett áradás előtt megkezdte a részvénytársaság. Mint írták: a példaértékű összefogásnak köszönhetően a vadállomány jelentős része kijutott a száraz területekre, feljutott a vadmentő dombokra és így átvészelhette az árhullám okozta elöntést. A dunai árhullám, mint a természet élő, önszabályozó rendszere azonban minden áradásnál okoz veszteséget is, amelyet emberi összefogással és együttműködéssel csak csökkenteni lehet, teljes körűen megakadályozni azonban nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!