Közélet

2013.06.15. 06:31

Gondoskodásból jeles

Az utolsó tanítási napon több tízezer forintos sportszerutalványokat vehettek át azok az iskolák, melyek a legeredményesebben szerepeltek a hét hónapon át tartó környezetvédelmi versenyen.

Zsámbóki Dóra

Harminckét iskola tanulói gyűjtötték hét hónapon keresztül az újrahasznosítható hulladékot a Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány környezetvédelmi versenyén. A Gondoskodásból jeles elnevezésű programban az alapítvány szemléletformáló, környezettudatos cselekvésre ösztönző kampány megvalósításán fáradozik. A műanyag az egyik legproblémásabb újrahasznosítható hulladék, ami a háztartásokban keletkezik, ezért ezen a hulladékfajtán keresztül szólították meg a gyermekeket tavaly ősszel.

Az első Gyűjts szelektíven, élj sportosan! környezetvédelmi versenyükhöz 5790 gyermek csatlakozott. A verseny során minden, a háztartásban keletkező műanyagfajtát gyűjthették a versenyző gyermekek. Lelkesedésben nem volt hiány. Mint az a tegnapi, a kecskeméti Lánchíd utcai iskolában tartott ünnepélyes eredményhirdetésen kiderült: a gyerekek 21 ezer 300 kiló műanyag hulladékot gyűjtöttek össze, mely nagyjából 710 ezer darab másfél literes PET palacknak felel meg. Ehhez jött még hozzá az a 4 millió 345 ezer műanyag kupak, mely szintén visszakerült a feldolgozókba.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A gyerekek lelkesedésének köszönhetően több tízezer kiló hulladék került vissza a feldolgozókba
[/caption]

A gyerekek összesen 550 ezer forint értékű „szemetet” gyűjtöttek össze – ezt az összeget sportszerutalvány formájában kapták meg a versengő intézmények. Megyénk legeredményesebb iskolája a kecskeméti Lánchíd utcai Általános Iskola lett, ők 54 ezer forintos utalvánnyal lettek gazdagabbak a tanév végére. Szépen szerepelt a versenyen a kecskeméti Arany-iskola, a Szabadkai utcai ovi, a Móricz-iskola, a Napsugár Óvoda, az Árpádvárosi Óvoda és az akasztói napközi otthonos ovi is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!