Közélet

2013.06.07. 10:10

A vadat a vízből nem lehet menteni, csak halálba kergetni

A vadat a vízből nem lehet menteni, csak halálba kergetni. Segíteni azzal tudnak az érdeklődők, ha a minél nagyobb nyugalom biztosításában segédkeznek, elviselik a korlátozásokkal járó kellemetlenségeket.

baon.hu

A mintegy 15 ezer hektár ártéren fekvő gemenci erdőben élő vadállományt a víz folyamatosan és fokozatosan szorítja ki a magaslatokra, az ármentett területekre. A vadak élettere egy-két ezer hektárra szűkül le. Intenzív etetéssel, viszonylagos nyugalom mellett az itt élő vadállomány túléli az árvizet.

[caption id="" align="aligncenter" width="339"] Az erdészek, vadászok folyamatosan figyelik a területet, biztosítják a takarmány-utánpótlást
[/caption]

A gemenci vadállomány védelme, a közúti és vasúti balesetek megelőzése érdekében a megyei védelmi bizottságokhoz az alábbi kéréssel fordult a társaság:
1.) Az 55. számú főút Pörböly-Bajai szakaszán 2013. június 7-től az árvízi vészhelyzet elmúlásának függvényében 60 km/h sebességkorlátozás bevezetését
2.) Az 55. számú főút Pörböly-Bajai szakaszán a bajai vízmérce szerinti 900 cm-es vízállás észlelésének időpontjától forgalomkorlátozás bevezetését az árvízi vészhelyzet elmúlásának függvényében későbbiekben egyeztetett időpontig, 06:00 órától 20:00 óráig óránkénti rendőri felvezetéssel történő forgalom áteresztéssel, 20:00 óra és reggel 06:00 óra között teljes útzár elrendelésével.
3.) Bátaszék-Baja vasútvonal Pörböly-Baja szakaszán a vasúti járművek részére 2013. június 7-től 20 km/h sebességkorlátozás bevezetését az árvízi vészhelyzet ideje alatt.

A mentési és védekezési munkálatokban a Gemenc Zrt. valamennyi dolgozója részt vesz. A faanyag mentése az erdei vasúttal, illetve lekötözése a még megközelíthető területeken folyamatosan történik. A magaslati pontokon megfelelő mennyiségű takarmányt helyeztek ki. A több évtizedes tapasztalatok szerint a vad megszokott menekülési útvonalait igyekeznek szabaddá tenni és nyugalmat, biztonságot biztosítani számukra.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Mentik az erdei bútorokat is
[/caption]

A Gemenci Erdei Vasút megállóiban az erdei bútorok egy részét lekötözték, a másik részét az Ökoturisztikai Központba beszállították, amelyek az árvíz idején felújításra kerülnek Pörbölyön. A szerdán bejövő utolsó járat a Lassiban található Halászati Kiállítás anyagát is kimenekítette a területről. A vadmegfigyelőből az állatokat áthelyezték a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ területére, biztonságos helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!